Otvoren postupak protiv BiH zbog garancija za TE Tuzla blok 7

Autor: N.D. Objavljeno: 03.04.2019. 🕜 09:31 Lokacija: Beč (Austrija)

Mutna posla - BiH garantira kredit čiji iznos baš i nije fiksiran

Tajništvo Energetske zajednice JI Europe je prije tjedan dana objavilo da otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 milijuna eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla. Pokretanjem ovog postupka Tajništvo pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici. Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Tajništvo uputilo vlastima Federacije BiH. Elektroprivreda BiH prepoznata je kao javna služba a ne tržišna kompanija. "Suma za koju garantira FBiH nije sasvim poznata, a u ugovoru su napisani elementi tog kredita, ali i neki nepoznati dodatni troškovi", komentirao je direktor tajništva Janez Kopač. Prema EU regulativi državna pomoć može ići do 80% kredita, a u ovom slučaju garancija je stopostotna, što je direktna državna pomoć te stoga nelegalna. 

“Prije dva dana je Energetska zajednica objavila novu studiju u kojoj se kritiziraju zemlje zapadnog Balkana koje su samo u 2017. godini potrošile 1,2 milijarde eura na izravne i neizravne subvencija za sektor ugljena. Sada se Bosna i Hercegovina sprema potrošiti još javnog novca na nove potpore za ugljen. Ekonomska i ekološka realnost je da je to jednostavno neodrživo. Postupno ukidanje subvencija za ovaj sektor očito zahtijeva političku hrabrost, a najbolji način za početak tog procesa bi bilo ne usvajanje novih subvencija, posebno ako su nelegalne”, dodala je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže

Ako Bosna i Hercegovina ne poduzme korake za ispravljanje neusklađenosti, slučaj će biti proslijeđen najvišem tijelu za donošenje odluka Energetske zajednice, Ministarskom vijeću. Ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka. 

TAGOVI