Japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Power dobio je narudžbe za isporuku dva sustava za odsumporavanje dimnih plinova za TE Nikola Tesla B u Srbiji. Zapravo, radi se o nastavku narudžbe koja je već ostvarena za TE Nikola Tesla A. Naručeni sustavi imaju pojedinačnu snagu 670 MW, a u pogon bi trebali biti pušteni 2024. godine. 

Kada budu ugrađeni, novi sustavi za odsumporavanje će značajno smanjiti emisije sumpornog dioksida iz obje elektrane, čak za 96%, čime će uvelike pomoći u ispunjenju zahtjeva Europske unije u vezi sa štetnim emisijama iz srpskih termoelektrana na ugljen. 

Naručitelj opreme je srpska elektroenergetska tvrtka EPS koja je vlasnik obje elektrane. Pri tome će se ostvariti i šira korist za srpsko gospodarstvo jer je Mitsubishi Power za taj projekt osnovao konzorcij s tri domaće tvrtke: Energotehnikom Južna Bačka, Goša Montažom i EX ING B&P Constructionom. 


Tako će Mitsubishi biti zadužen za vođenje projekta i sve njegove ključne elemente: od glavnog projekta do isporuke i ugradnje opreme, dok će lokalni partneri biti zaduženi za opskrbu opremom na lokalnoj razini, građevinske i instalacijske radove. Oprema za odsumporavanje bit će proizvedena u Japanu, u tvornici Kure pokraj Hiroshime, objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.