Najnoviji podaci o rastu kineske ekonomije, odnosno daljnjoj dinamici ubrzavanja stope rasta, pridonijeli su nastavku rasta cijena nafte na globalnim tržištima. Unatoč velikoj zabrinutosti oko očekivanog usporavanja rasta kineskoga gospodarstva i korekcija procjena, službeni podaci govore kako je stopa ipak veća od očekivane, odnosno rast je u prvom kvartalu ove godine iznosio 6,4%, priopćila je Hrvatska gospodarska komora

"Najveći je doprinos stabilnom rastu Kine imao rast proizvodnje, koja je porasla u odnosu na prošlu godinu za 8,5% te jačanje trgovine na malo, ali i investicija koje su porasle u prvom kvartalu ove godine za stabilnih 6,3%. Upravo su takvi podaci utjecali i na kretanje cijena nafte i naftnih derivata budući da je Kina njihov najveći uvoznik. Tako je njena potrošnja nafte i naftnih derivata u ožujku ove godine narasla za 3,2% u odnosu na prošlu godinu te iznosila 12,49 milijuna barela po danu", navodi se u priopćenju HGK

Volatilnost cijena

Gledajući dnevna kretanja, posljednjih je dana primjetna izraženija volatilnost cijena. Tako se na londonskoj burzi posljednjih sedam dana cijena sirove nafte Brent u prosjeku kretala na 71,46 dolara po barelu. Jučer je trgovanje sirovom naftom Brent započelo na 71,63 dolara po barelu, što predstavlja minoran rast od 0,01% u odnosu na prekjučerašnju početnu cijenu. Promatrajući godišnja kretanja, srednja je vrijednost sirove nafte Brent i dalje na otprilike tri posto nižim razinama. 

Što se tiče američkog tržišta, ono bilježi većinom pozitivnu tendenciju rasta u cijelom prvom kvartalu ove godine te nastavlja rast i u ovome. Trgovanje cijenom sirove nafte WTI jučer je započelo na 63,75 dolara po barelu, dok je cijena posljednjih sedam dana porasla za 0,7 dolara. U odnosu na isto promatrano razdoblje 2018. godine, cijene su ipak na nešto nižim razinama, odnosno niže za 2,17 dolara. 

Pad zaliha 

Takva kretanja cijena nafte poduprta su najviše redukcijom proizvodnje članica OPEC+, koje provode politiku smanjenja u iznosu od 1,2 milijuna barela po danu, koja bi se prema posljednjim službenim podacima trebala provoditi sve do kraja drugog kvartala ove godine. 

"Trenutni je rast produkt i iznenađujućeg pada zaliha sirove nafte u SAD-u, koje su prema podacima Međunarodne agencije za energetiku prošlog tjedna pale za 1,4 milijuna barela te sada iznose 455,2 milijuna barela, no ipak, u odnosu na isto prošlogodišnje promatrano razdoblje, vidljiv je rast zaliha od 27,6 milijuna barela. Valja očekivati da će globalna tržišta u narednom razdoblju i dalje osjećati kratkotrajne pritiske na rast cijena te da će se cijene sirove nafte Brent, koja je globalna referentna vrijednost, u prosjeku u idućem tjednu kretati na 71,60 dolara po barelu", ističu u HGK. 

Formula izračuna 

Što se tiče cijena naftnih derivata u Hrvatskoj, može se reći kako su i one blago porasle upravo podržane šestotjednim blagim kontinuiranim rastom na svjetskim tržištima. "No valja upozoriti kako kod same procjene cijena naftnih derivata za RH moramo biti oprezni, uzimajući u obzir kreiranje tih cijena, koje su određene standardnom formulom izračuna, kretanjem naftnih derivata na Mediteranskom tržištu u posljednjih 14 dana te iznosom trošarina i kretanja tečaja kune i dolara. I benzin i dizel su u laganom porastu, dok benzin raste bržim tempom od dizela. Trenutno se cijena benzina kreće u rasponu 10,15 – 11,01 kn/litri, dok se dizel kreće na razinama 9,70 – 10,13 kn/litri", zaključuju u HGK.