Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će, na temelju zaključka koji je vlada usvojila, nakon Srbijagasa početi reforma i u Elektroprivredi Srbije (EPS)

Naime, Mihajlović je istaknula kako se prijenosom imovine i prelaskom onih zaposlenika koji rade na održavanju distribucijskog sustava iz EPS-a u EPS Distribuciju stvaraju uvjeti za dobivanje potpuno neovisnog operatora elektrodistribucijskog sustava.


Prijenos udjela 

Uz usklađivanje EPS Distribucije sa Zakonom o energetici i dobivanja licence od Agencije za energetiku za djelatnost koju obavlja, ovaj proces je bitan i zbog bolje kontrole troškova i smanjenja gubitaka na distribucijskoj mreži, objasnila je ona, izvijestila je vlada Srbije

Osim prijenosa imovine i prelaska zaposlenika iz Tehničkog centra EPS-a u operatora distribucijskog sustava (ODS), usvojeni plan uključuje i prijenos udjela u EPS Distribuciji s EPS-a na državu, izdavanje licence, kao i usklađivanje pravilnika EPS Distribucije. 

Rok za početak rada ODS-a u skladu sa Zakonom o energetici je 1. svibnja 2021. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva rudarstva i energetike.