Nuklearna elektrana Krško na dobrom je putu da do kraja godine premaši ovogodišnji plan proizvodnje od 5,95 milijardi kWh električne energije, izvijestili su u četvrtak iz NEK-a, iz koje među projektima u idućoj godini izdvajaju proljetni remont. Elektrana je u neprekidnom pogonu već 420 dana. "Nuklearna elektrana Krško (NEK) ponovno potvrđuje svoju visoku raspoloživost te je na dobrom putu da do kraja godine ostvari i prekorači planiranih 5,95 milijardi kWh električne energije", ističe se u priopćenju. 

Naglašava se i kako je, unatoč pandemiji i ograničenjima u kretanju robe i radne snage, NEK intenzivno i uspješno vodio sve investicijske projekte i pripreme za remont, a prema planu, u završnoj je fazi i Program nadgradnje sigurnosti. 

"U idućoj će godini naši izazovi biti očuvanje visoke razine sigurnosti i pogonske učinkovitosti te uspješan proljetni remont, završavanje projekata Programa nadgradnje sigurnosti te administrativni postupci u svrhu produljenja pogonskog vijeka elektrane - uz neizvjesnost daljnjeg odvijanja pandemije", ističu iz NEK-a. 

Pripreme za remont

Pripremaju se i za proljetni remont - gorivo za sljedeći gorivni ciklus već je dobavljenom. Tijekom proljetnog remonta će se, uz ostalo, provesti deset modernizacija, također iz Programa nadgradnje sigurnosti, koje je moguće izvesti samo uz zaustavljenu elektranu. Program nadgradnje sigurnosti je u završnoj fazi, a on obuhvaća niz poboljšanja i ugradnju dodatnih sustava za odziv na malo vjerojatne ekstremne vanjske pojave za koje elektrana nije izvorno projektirana. 

Program uvodi pasivna rješenja, što znači da za rad sustava nisu potrebni posebni uređaji i energenti, navodi se u priopćenju i dodaje kako je već završen projekt izgradnje novog tehničkog potpornog centra.