Mađarska je nakon početka rata u Ukrajini dobila prvu isporuku nuklearnog goriva iz Rusije za svoju NE Paks, koja proizvodi gotovo polovinu potrebne električne energije u toj zemlji. Gorivo je, piše Jutarnji, stiglo avionom, kako je isporuka vlakom preko Ukrajine postala nemoguća. U slovačku Bratislavu u dva je navrata, početkom i sredinom ožujka također sletio ruski avion s nuklarnim gorivom. Obje zemlje raspolažu nuklearnim reaktorima koje je izgradio ruski Rosatom, a nalaze se i u Finskoj, Bugarskoj, Češkoj i Ukrajini. Rosatom praktički ima monopol nad gorivom u tim reaktorima, a nuklearno gorivo zahtijeva precizno projektirane gorivne elemente koji su u skladu sa zahtjevima za licenciranje što ih postavljaju sigurnosni regulatori. Gorivo se obično naručuju u višegodišnjim ugovorima i bilo kakva promjena zahtijeva dugotrajne pripreme. 

Do sad ta ruska kompanija nije bila pod sankcijama koje su uvele EU i SAD. Stručnjaci konstatiraju da bi se uvođenje sankcija Rosatomu vratila kao bumerang, jer bi se te zemlje okrenule ugljenu. Pokušaj EU da sada prekine veze s Rosatomom ugrozio bi opskrbu električnom energijom za gotovo 100 milijuna europljana. 

Gorivo za Rosatomove elektrane je u heksagonalnoj geometriji, dok zapadni PWR reaktori (kao NE Krško) imaju gorivo u kavadratnoj geometriji. Prof. Davor Grgić s FER-a za Jutarnji kaže da prije nego što se jedno gorivo zamijeni onim drugog proizvođača, potrebno je provesti niz ispitivanja i analiza, te da to ni u kojem slučaju nije varijanta "nabave ugljena od drugog proizvođača".