IEA ima plan kako za trećinu smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Autor: N.D. Objavljeno: 04.03.2022. 🕜 08:54 Lokacija: Beč (Austrija)

Nuklearke, obnovljivci i LNG - recept za Europu u ratu, ali ne i ugljen i mazut

U jeku rata u Ukrajini, sankcija Rusiji  i prijetnje eskalacijom izvan granica Europska komisija će sljedećeg tjedna predstaviti svoje planove za smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu, a Međunarodna energetska agencija (IEA) u četvrtak je predstavila plan koji bi mogao smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu za trećinu tijekom godine. Iako je sigurnost opskrbe ugrožena, savjetovali su ne sklapanje novih ugovora o opskrbi plinom s Rusijom i maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora. EU je lani iz Rusije uvezla oko 140 milijardi m3 plina kroz cjevovode, te dodatnih 15 milijardi u obliku ukapljenog prirodnog plina. To je činilo 45% sindikalnog uvoza plina i gotovo 40 posto njegove potrošnje, navodi francuska novinska agencija AFP. IEA preporuke slijede dekarbonizacijski narativ, dakle još uvijek veliko NE fosilnim izvorima na crnoj listi - ugljenu i naftnim derivatima koji bi bili skupi ali bi relativno brzo i lako nadomjestili ruski plin. 

Okretanje nuklearnoj energiji

IEA preporuča maksimiziranje opskrbe iz drugih izvora, ubrzanje korištenja solarne, vjetro i nuklearne energije te poboljšanje energetske učinkovitosti kućanstava i poduzeća. IEA u 10 točaka savjetuje uvođenje obaveznih minimalnih rezervi plina, ubrzavanje razvoja OIE projekata, maksimalnu proizvodnju iz biomase i muklearnih izvora. Također savjetuje se zaštita društveno ugroženih kupaca, zamjena plinskih bojlera dizalicama topline, veća energetska učinkovitost u zgradarstvu te savjetuje smanjivanje termostata za 1 Celzijev stupanj, kao i ubrzanje diverzifikacije i dekarbonizacije energetskog sektora.

Mjere u skladu s postojećim planom za postizanje nulte emisije do 2050. godine, koji već predviđa da će EU eliminirati uvoz ruskog plina do 2030. godine. Vraćanje reaktora koji trenutno nisu na mreži zbog održavanja i sigurnosnih protokola, kao i početak komercijalnog rada NE Olkiluoto 3 moglo bi povećati proizvodnju iz tog izvora do 20 TWh u ovoj godini. Tako proizvedena energija može smanjiti potrebe za plinom u energetskim transformacijama do 13 mlrd. m3 plina, stoji u izvještaju, no ako se ukupno četiri nuklearne elektrane u Njemačkoj i Belgiji ne zatvore to bi smanjilo potražnju za skoro milijardu m3 mjesečno. Agencija je istodobno predstavila drastičnije mjere, u slučaju potrebe za ubrzavanjem ograničenja uvoza ruskog plina, ali je priznala da bi klimatska politika EU za to platila visoku cijenu. To bi značilo prijelaz s plinskih elektrana na ugljen i korištenje nafte ili drugih goriva u plinskim elektranama. 

Rusija će nastaviti s isporukama

Agencija očekuje da će Moskva održati dotok plina radi vlastite financijske stabilnosti. Što se tiče alternativnih izvora opskrbe plinom, EU ima plinovodne veze s Norveškom, Alžirom i Azerbajdžanom, ali je njihov kapacitet za povećanje proizvodnje ograničen. Unija također može uvoziti ukapljeni prirodni plin brodovima, uglavnom iz Katara, Australije i Sjedinjenih Država, ali je ograničena kapacitetom pretvaranja ukapljenpg prirodni plin u iskoristivi plin, navodi AFP. 

Cijene prirodnog plina u Europi značajno su oscilirale od početka ruske invazije na Ukrajinu. Za prirodni plin iz nizozemskog TTF čvorišta za opskrbu u travnju u četvrtak oko 14 sati trebalo je platiti 165,14 EUR/MWh, prenosi SEEbiz.

TAGOVI