Rusija mijenja rutu za opskrbu plinom Europe

Autor: N.D. Objavljeno: 24.02.2022. 🕜 13:12 Lokacija: Den Haag (Nizozemska)

Rapidan rast cijena plina i struje na europskim burzama nakon početka rata u Ukrajini

Plin iz plinovoda Jamal, kojim Europa pokriva 15% opskrbe plinom, teče reverzibilno. To znači da se plin namijenjen EU sada vraća u Rusiju. Kremlj kaže da potez nije politički motiviran, javio je portal SeekingAlpha. Reuters je pak javio da se protok tim plinovodom jutros prepolovio na putu prema Poljskoj, a Gazprom je odbio trenutno komentirati situaciju. 

Protoci kroz plinovod Jamal-Europa nastavili su se kretati u obrnutom režimu deseti tjedan zaredom, pokazali su podaci njemačkog mrežnog operatera Gascade. Protoci iz Njemačke u Poljsku preko mjernog mjesta Mallnow bili su u četvrtak na 680.000 kWh/h, prepolovivši se s 1,5 milijuna kWh/h u srijedu. Na drugoj velikoj ruti za ruske isporuke u Europu, za opskrbu Slovačkoj iz Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany, nominirani kapaciteti za četvrtak iznosili su 622.477 MWh. To je gotovo dvostruko više od razine viđene posljednjih dana i najveća dnevna nominacija od 7. veljače.

Nema rezervacija kapaciteta za ožujak

Renominacije ili ponude za protok plina iz Njemačke u Poljsku također se očekuju na oko 700.000 kWh/h do petka ujutro. Ruski izvozni monopol plina Gazprom, koji može rezervirati kapacitet plinovoda na dnevnim aukcijama, nije naručio nikakav tranzitni kapacitet za veljaču i ožujak preko rute. Nije rezervirao kapacitet za drugo i treće tromjesečje godine i ne planira održati prodaju plina na svojoj elektroničkoj platformi ovaj tjedan, javio je Reuters.

Rast cijena

Paralelno s jutrošnjim početkom ruske invazije na Ukrajinu, cijena plina u Europi je jutros eksplodirala. Nakon jučerašnje njemačke odluke da zamrzne certifikaciju plinovoda Sjverni tok 2 smrzavanja , oglasio se bivši predsjednik ruske federacije Dimitrij Medvedev koji je Europljanima poželio "dobrodošlicu u svijet u kojem će 1000 kubika plina koštati 2000 eura". Tako radikalno ipak neće biti, ali burza je dakako loše reagirala na rat u Ukrajini. 

Cijena futuresa za isporuku plina u travnju na referentnom plinskom tržištu TTF porasla je danas za 31% na 116 EUR/MWh, a za drugi kvartal na 114 EUR/MWh. Cijena u dosadašnjem dnevnom trgovanju započela je dan sa 120 EUR/MWh, a najveći pad imala je na 105 EUR/MWh. U protekla tri mjeseca najveća dnevna cijena na tom tržištu bila je 21. prosinca 2022. na 166 EUR/MWh, a još ovog ponedjeljka plinom se trgovalo po 72 EUR/MWh. 


Porast je vidljiv i kod cijena električne energije na nama referntnoj burzi HUPEX. Električnom energijom trenutno se trguje po cijenama nešto većim od 178 EUR/MWh, a još u ponedjeljak cijena je iznosila 138 EUR/MWh, dok su fjučersi svi iznad 200 EUR/MWh, odražavajući visoku nestabilnost na tržištu. Portal SeekingAlpha piše da europski kupci trenutno plaćaju 14 puta veću cijenu plina od američkih.  Cijene su različite po tržištima pa je tako zabilježeno da je u Njemačkoj cijena futuresa za struju za godinu unaprijed dosegnula 300 EUR/MWh, a treba znati da je desetgodišnji prosjek ispod 50 EUR/MWh. U Francuskoj je u jednom trenu dosegnuta cijena bazne energije 1.000 EUR/MWh (ne, nije tipfeler!). 

TAGOVI