LNG terminal na Krku optimalan za plinske swapove

Autor: N.D. Objavljeno: 23.02.2022. 🕜 09:07 Lokacija: Zagreb

Trgovci bolje optimiraju svoj portfelj otkad im je na raspolaganju LNG s Krka

LNG terminal na Krku radi punom parom - od početka prošle godine, kada je započeo s radom, do njega je dovezeno 3,3 milijuna m3 ukapljenog prirodnog plina a nakon uplinjavanja u hrvatski transportni sustav je utisnuto 1,9 mlrd. m3 plina. Na terminalu je iskrcaj napravljen iz 23 metanijere, a najviše tereta stiglo je iz SAD-a, Nigerije, Katara, Belgije, Trinidada i Tbaga, Egipta i Francuske. 

Zakupci terminala su INA, HEP, MET Croatia Energy Trade, MVM CEenergy Croatia i PPD, a do 2027. zakupljeno je 85% kapaciteta. Tvrtke zakupci planiraju i odlučuju hoće li doći do fizičkog dolaska brodova a od početka rada terminala svi najavljeni dolasci su i ostvareni. Kakvi su planovi za ovu godinu nije poznato. 

Na Hinin upit koliko je uplinjenog plina ostalo u Hrvatskoj u tvrtki LNG Hrvatska zaključuju da je 95% uvezenog plina potrošeno u zemlji. To znači da je bilo vrlo malo fizičkog tranzita preko granice, odnosno da su tvrtke korisnice terminala učestalo radile swapove - transakcije zamjene plina u smislu zamjena točaka primitka plina (umjesto ulaska kupljenog plina iz Mađarske i Slovenije, ulazna točka je terminal) ili zamjena korisnika (plin kao roba mijenja vlasnika prije isporuke). 

Prema definiciji swap za plin znači bilo koju swap transakciju u kojoj se promjenjiva ili fiksna cijena temelji na cijeni plina ili bilo kojem povezanom indeksu za cijenu plina. Kod manjka fizičkog tranzita plina preko granice dolazi do izostanka zarade operatora transportnog sustava Plinacra na prekograničnom tranzitu.

TAGOVI