LNG terminal pokrio gotovo polovinu potreba za plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 03.01.2022. 🕜 11:37 Lokacija: Zagreb

LNG Hrvatska planira omogućiti uslugu primjene LNG-a u prijevozu

LNG terminal s radom je započeo prije godinu dana, a cijelu godinu radio je sa sto posto zakupa. U prvoj godini bilo je 19 isporuka ukapljenog plina brodovima, a iako je zakupljeni godišnji kapacitet 2,6 mlrd. mu plinski sustav je dostavljeno 1,6 mlrd. m3 plina, što pokriva oko polovine domaćih potreba za plinom, za Novi list je izjavio direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen. Krhen kaže da ove zime trgovcima neće biti isplativo plinske terete preusmjeravati u Aziju pošto u EU postižu jako dobru cijenu. U prvoj kalendarskoj godini rada terminala plin je stizao iz SAD-a, Katara, Nigerije, Belgije, Francuske, Trinidada i Tobaga te iz Egipta. 

Na pitanje kako je većina plina ipak završila na hrvatskom tržištu Krhen odgovara. "U nekim situacijama, ovisno o Plinacrou, zakupci su plin fizički izvozili u Mađarsku. Kad kažemo da opskrbljujemo polovinu domaćeg tržišta, pritom pretpostavljamo da ono troši 2,8 mlrd. m3 plina godišnje, od čega je 20% iz domaće proizvodnje, 10% uvoz iz Mađarske, dio stiže iz Slovenije i iz PSP Okoli,a ostatak čini uvoz preko terminala. Hrvatsko tržište je definitivno imalo koristi od gradnje terminala.", kaže Krhen i napominje da je HEP djelomično povećao zakup terminala, no do 2027. u zakupu neće biti većih promjena. 

LNG kao gorivo

Direktor LNG Hrvatske kaže da postoji dosta interesea za opskrbu brodova LNG-jem kao gorivom u pomorskom prijevozu, a bunkering stanica bi realno s radom mogla početi za dvije do tri godine, ne prije. U međuvremenu terminal je ponudio opskrbu s broda na brod, a u veljač će se krenuti i s opskrbom s broda na kamione. U skladu s tim pratit će se odaziv i procijeniti kapacitet bunkering stanice. Osim toga, LNG Hrvatska planira i opskrbu plovila manjim brodom ili baržom. 

Krhen kaže da su kapaciteti za plinsku godinu 2021./2022. zakupljeni sasvim, pri čemu postoji prostor za dolazak još jednog ili dva dodatna broda, ovisno o zakupcima. U periodu 1. listopada 2021. - 30. rujna 2022. očekuje se dolazak 24 metanijere s otprilike 2,1 mlrd. m3 plina. Nakon incidenta s Greenpeaceovim aktivistima koji su išarali brod, tvrtka je postrožila sigurnosne protokole i kažu da se ne može bilo tko približiti brodu, te da su tada kapetan i posada odradili sve što je trebalo u toj situaciji. 

TAGOVI