Ekološki aktivisti išarali LNG terminal

Autor: N.D. Objavljeno: 19.10.2021. 🕜 08:51 Lokacija: Krk

Brodovi su primijećeni, obavijestilo se nadležne - djelovalo se po protokolu

Aktivisti Greenpeacea CEE održali su jučer, srećom, miran prosvjed kod LNG terminala na Krku. Približivši se gumenim gliserima i kajacima, na bočnoj strani terminala brzo su ispisali slovima "CLIMATE KILLER", u prijevodu “ubojica klime”, kako bi upozorili da fosilni plin uvelike doprinosi klimatskoj krizi. Ovakvo približavanje metanijeri, s više od 140.000 m3 ukapljenog plina, koja je stoga sigurnosno iznimno rizičan energetski objekt, može se smatrati sigurnosnim propustom LNG Hrvatske, koja upravlja ovim objektom. Jer, umjesto benignih i nadobudnih aktivista moglo se raditi o teroristima, a u slučaju eksplozije nestalo bi možda pola Krka i Kvarnerskog zaljeva! 

Sigurnosna pravila za ovakve objekte broje stotine stranica. Zanimljivo je da se čak ni televizijskim ekipama ne dopušta snimanje na terminalu, ako nemaju nešto što se naziva protueksplozivna kamera. Iz sigurnosnih razloga pristup neautoriziranih pojedinaca i plovila terminalu se zabranjuje, neovisno o njihovoj veličini, a pušenje je strogo zabranjeno. 

Što se dogodilo?

LNG Hrvatskoj smo postavili pitanje kako je moguće da se ovako nešto dogodi, a prema njihovom odgovoru proizlazi kao da je aktivistima prešutno dozvoljeno postupanje, odnosno reakcije policije niti zapovjednika i zaposlenika broda u skladu s ovlastima nije bilo. "Plovila Greenpeacea pravovremeno su primjećena te obaviještena o zabrani ulaska u lučko operativno područje Omišalj-Njivice LNG, odnosno sigurnosnu zonu Terminala za UPP. O namjeri neovlaštenog ulaska njihovih plovila, u skladu s postupcima koje definiraju propisi koji uređuju sigurnost u lukama i na brodovima, obaviještena su sva nadležna tijela, a koja su nadalje djelovala prema svojim ovlastima", kažu na naš upit u LNG Hrvatskoj. Osiguranje lučkog operativnog područja Omišalj-Njivice LNG, zaposlenici Terminala kao i zapovjednik FSRU broda LNG Croatia postupali su u skladu s ovlastima i u koordinaciji s nadležnim tijelima, kažu u LNG Hrvatskoj.

Na fotografiji Greenpeacea je vidljivo da radnici na terminalu promatraju aktiviste u gumenim gliserima i kajacima. Kakve su ovlasti postupanja kod ovakvih akcidenata, valja se zapitati.

Zabrana prilaska

Terminal ima protokole o sigurnosti, razrađen cijeli sustav upravljanja sigurnošću, zaštite od nesreća svih vrsta i gabarita i određuju se zone prilaska plovila (i ljudi) terminalu, tako da ovo što se dogodilo sigurno ne pripada u dozvoljene aktivnosti. Pitanje je kako je došlo do ovog zabrinjavajućeg akcidenta, kojem se vjerojatno ne može naći sličan primjer negdje u inozemstvu. Nije poznato je li pozvana policija odnosno je li bilo sigurnosne intervencije. Ovakav "napad" na LNG terminal mogao bi se okarakterizirati i kao teroristički čin, s čim energetski objekti imaju poteškoća u zapadnim zemljama. 

HEP je imao slučaj penjanja na dimnjak TE Plomina dvojice stranaca 2020., koji su na njemu čak i neometani boravili nekoliko sati i snimali videe za Tik tok i You tube. Ali oni uglavnom nisu mogli ugroziti elektranu, riskirajući samo svoje živote, dok je primjer LNG terminala zabrinjavajuće alarmantan i traži hitnu akciju nadležnih. 

TAGOVI