Srbija: gradnja interkonekcije s Bugarskom u studenom

Autor: B.O. Objavljeno: 19.10.2021. 🕜 08:51 Lokacija: Dimitrovgrad (Srbija)

Izgradnja plinovoda Niš-Dimitrovgrad će trajati približno dvije godine

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je ovaj tjedan u Dimitrovgradu kako će gradnja plinske interkonekcije Niš-Dimitrovgrad početi krajem studenog. 

"Svjedoci smo svjetske energetske krize koja će završiti, ali će slične postojati u desetljećima koja dolaze jer svi pokazatelji govore kako će proizvodnja i potrošnja energije rasti. Ono što je bitno za nas je da ćemo imati dovoljno toplinske i električne energije te plina, a građani će energente plaćati po zajamčenim cijenama. Najvažnija stvar je da naše javne tvrtke nisu bile spremna za ovu krizu. Srbijagas pregovara o novom ugovoru s Gazpromom, a to je trebao davno napraviti, kao što je Elektroprivreda Srbije trebala bolje planirati remonte, da ne govorim o tome kako desetljećima nije bilo ulaganja u nove kapacitete. Pripremili smo zakone, novi ulagački plan i program, i provodit ćemo ih kako bismo bili energetski sigurni", rekla je.

 

Spremna infrastruktura 

Također, istaknula je kako je plinovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i opskrbljivača plinom, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"Srbija je s Europskom unijom osigurala 85 milijuna eura, radovi će trajati oko dvije godine. Ova interkonekcija je važna jer se tako povezujemo s Bugarskom te ćemo moći dobivati plin iz drugih pravaca i od drugih dobavljača. Vidjet ćemo hoće li to biti iz Azerbajdžana ili Izraela i Cipra. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni", rekla je.

TAGOVI