Srbija: stabilna opskrba i dovoljne zalihe plina

Autor: B.O. Objavljeno: 05.10.2021. 🕜 10:35 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbijagas pregovara s Gazpromom o novom, dugoročnom ugovoru

Skok cijena plina u Europi neće utjecati na stabilnost opskrbe tim energentom u Srbiji. 

Trenutačno, plinsko tržište u Srbiji je stabilno i dovoljno opskrbljeno, rekao je Raša Kojčić, pomoćnik ministrice rudarstva i energetike Srbije zadužen za naftu i plin. 

"Tržište plina u Srbiji je stabilno, osigurane su dovoljne količine ovog energenta i u podzemnom skladištu Banatski dvor. U tijeku su pregovori Srbijagasa i ruskog partnera Gazproma o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se osigurati stabilna opskrba prirodnim plinom i u narednom razdoblju", izjavio je.

 

Problemi s isporukom 

On je rekao kako je na skok cijena na europskom tržištu utjecalo nekoliko čimbenika te, među ostalim, činjenica da je zima dugo trajala, da je bilo kvarova na plinovodima kojima taj energent stiže iz Rusije u Zapadnu Europu, zbog čega su plinska skladišta u europskim državama bila gotovo prazna, ali da se to neće odraziti na stabilnost opskrbe u Srbiji. 

"Postpandemijska kriza je dovela do rasta cijena plina na europskom i svjetskom tržištu, kao i problemi s isporukom iz Rusije prema europskim zemljama. Osim toga, na rast cijena će utjecati povećana potražnja Kine, koja želi osigurati dodatne količine plina za svoje gospodarstvo", rekao je, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

TAGOVI