Srbija i Mađarska dovršile plinsku interkonekciju

Autor: N.D. Objavljeno: 05.07.2021. 🕜 10:54 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbija i Mađarska sad su na obilnoj ruskoj plinskoj "pipi" koja zaobilazi Ukrajinu

Završen je plinovod Turski tok 2 tj. Balkanski tok kojim su Srbija i Mađarska 15-kilometarskim dijelom mađarskog plinovoda kod Horgosa spojile plinske transportne sustave, a prve količine tranzitnog ruskog plina kroz Srbiju prema Srednjoj Europi započet će dolaziti 1. listopada. Srbijagas i mađarska tvrtka FGSZ povezale su plinovod Balkanski tok na granici s Mađarskom, putem kojeg će plin iz Turske, preko Bugarske i Srbije, ubuduće dolaziti u Srednju Europu. Mađarska će ugovoriti kapacitete, a Srbija će zahvaljujući ruskom plinu postati važna tranzitna zemlja za Srednju Europu, javlja RTS. 

Srbija diversificirala opskrbu

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je na taj način okončana dugoročan veliki problem kojom je Srbija konačno riješila pitanje opskrbe plinom iz drugog smjera, i to ne samo preko Ukrajine. "Nitko se u Srbiji više neće smrzavati, a cijena plina za kućanstva neće se mijenjati od jeseni. Povećanje cijene zbog cijene nafte, koje prati i cijena plina, prelit će se na Srbijagas", istaknuo je Bajatović. Prve molekule ruskog plina su u Srbiju preko Crnog mora počele stizati ove godine, kao i u Grčku i Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, čime je izbjegnut tranzit preko Ukrajine, pišu srpski mediji. 

Jeftiniji transport


Srbijanski predsjednik Vučić je početkom 2021. objavio da će Srbija ruski plin kupovati po cijeni od 155 USD/1.000 m3, uz mnogo niže cijene transporta, jer se doprema plina preko Ukrajine i Mađrske naplaćivala dodatnih 30 USD plus 8 USD po 1.000 m3 po teritoriju države. 

Predsjednik odbora mađarskog FGSZ-a Ferencz Szabolcs rekao je da kada se spoje dvijeplinske  cijevi na granici koje dolaze iz dviju zemalja, to naziva "zlatnom vezom". Hrvatska bi sada vjerojatno trebala razmišljati da se plinski poveže sa Srbijom, pošto će tako diverzificirati rizik od rasta cijena iz smjera Slovenije i Mađarske, čemu smo svjedočili u povijesti. 

TAGOVI