Prva LNG metanijera pogonjena gorivnim člancima

Autor: N.D. Objavljeno: 08.07.2021. 🕜 12:58 Lokacija: Seul (Južna Koreja)

Brod s novim pogonom ne stvara štetne emisije, ima manje vibracije i manje buke

Samsung Heavy Industries objavio je da je razvio prvi LNG tanker na svijetu koji se napaja gorivnim ćelijama s čvrstim oksidima kao elektrolitom (SOFC) u suradnji s američkim proizvođačem SOFC tehnologije Bloom Energy, dobivši načelno odobrenje od certifikatora DNV-a. 

LNG metanijera na gorivne članke zamjenjuje brodski pogonski motor SOFC-om koristeći prirodno ispareni LNG, uklanjajući potrebu za motorima s unutarnjim izgaranjem, kao i raznim uređajima koji koriste naftu. Kao rezultat, ne stvaraju se štetne tvari poput sumpornih oksida (SOx) i dušikovih oksida (NOx), a staklenički plinovi (CO2) mogu se znatno smanjiti, što metanijeru čini ekološki prihvatljivim brodom koji može učinkovito odgovoriti na stroge ekološke propise. 

Bez katalizatora

Zbog visoke radne temperature SOFC nemaju potrebu za skupim katalizatorom za razliku od gorivih ćlanaka s polimernom membranom kao elektrolitom (PEMFC) i drugih vrsta članaka, koji rade na nižim temperaturama. Kod njih se gorivo može reformirati unutar same anode dok bi kod PEMFC došlo do uništavanja katalizatora ugljičnim monoksidom. Zahvaljujući tome, SOFC mogu raditi na širok spektar goriva kao što su: metan, propan, butan, zemni plin, fermentacijske plinove, uplinjenu biomasu, itd. 

"Planiramo provesti demonstracijski test u pilotskom postrojenju za LNG izgrađen u brodogradilištu Geoje i pokrenuti marketinšku kampanju za globalne klijente", rekao je južnokorejski brodograditelj. "Nadalje, proučavamo mogućnost proširenja našeg novog koncepta zelene tehnologije za offshore objekte." AiP je pružio osnovno odobrenje za dizajn, što brodograditelju omogućuje unapređenje projekata nove tehnologije. 

Direktor odjela za tehnološki razvoj Samsung Heavy Industries Jeong Ho-hyeon kaže: „Brod s pogonom na gorivne ćelije novi je koncept koji može dramatično smanjiti emisije, kao i emisiju buke, vibracija i održavanja zamjenom motora s unutarnjim izgaranjem gorivim ćelijama. Provest ćemo međunarodnu standardizaciju sustava. ", objavio je Rivieramm.

TAGOVI