Očekuju se rekordne cijene plina ove zime!

Autor: N.D. Objavljeno: 01.07.2021. 🕜 15:21 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Plinska skladišta su poluprazna a ruski plin otežano stiže na europsko tržište

Veleprodajne cijene prirodnog plina za sljedeću zimu u Europi dosegle su najvišu razinu u posljednjih 13 godina, budući da će polako, ali kontinuirano smanjenje opskrbe iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, pokazala je analiza S&P Global Platts. Prema procjenama cijena Platts Marketa iz neposredne blizine, i plinskih čvorišta britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a cijene za opskrbu u periodu listopad 2021.- ožujak 2022. popele su se iznad svojih prethodnih vrhunca u rujnu 2018. kada su posljedice vremenske nepogode prozvane "Zvijer s Istoka" početkom te godine i prazna skladišta podigle spot cijene plina. 

Stanje u plinskim skladištima u EU sada je približno na razini iz 2018. godine. Plattsova analiza otkrila je da se situacija stvarala dvije godine, a glavni čimbenik je bio ruski protok prema Europi kroz Ukrajinu, kako je ugovoreno uz posredovanje EU u prosincu 2019. godine. Dakle, ruski Gazprom Export ne vrši rezervacije ukrajinskih transportnih kapaciteta ni blizu razine na kojoj bi se mogli postići tokovi iz 2018. godine, a ubrizgava minimalne količine u vlastita skladišta u EU. 

Poluprazna skladišta

Slijedom toga, europska plinska skladišta ne pune se brzo i vjerojatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon bezbrojnih poteškoća. U usporedbi s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi m3 u dvije godine skladištenja od travnja 2019. U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna. 

Iako bi neki mogli ukazati da je hladno proljeće krivac za loš početak ljetne isporuke do sada, to bi u najboljem slučaju moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se ekstrapoliraju trenutni tokovi, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima ostat će samo 5,5 milijardi cm3. To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene kao i početkom ljeta. 

Loše kako god okreneš

Vjerojatni scenarij u kojem se norveška proizvodnja vraća na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže razine nakon strašnog zahlađenja 2018. s pogoršanjem potencijala za obnavljanje zaliha. U najgorem slučaju, ako se ponovi zima 2020., dodatnih 9,16 mlrd m3 povučenog manjka mogu situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske razine.

TAGOVI