Rasprava o pravilima korištenja terminala za LNG

Autor: B.O. Objavljeno: 29.06.2021. 🕜 09:24 Lokacija: Omišalj

Važeći tekst pravila potrebno je prilagoditi novonastalim okolnostima

Tvrtka LNG Hrvatska, operator terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), obavještava zainteresiranu javnost o početku javne rasprave o Prijedlogu Pravila korištenja tog terminala u Omišlju na otoku Krku

Stoga poziva energetske subjekte i svu zainteresiranu i stručnu javnost da dostave svoje primjedbe putem obrasca za primjedbe najkasnije do 9. srpnja. 

Terminal za LNG je 1. siječnja 2021. započeo s operativnim radom. Protekom prvog tromjesečja komercijalnog rada uočeno je kako je potrebno važeći tekst pravila prilagoditi novonastalim okolnostima, javlja LNG Hrvatska

Od značajnijih promjena, među ostalim, ističu se izmjene u postupku ugovaranja usluge prihvata i otpreme LNG-ja, s ciljem pojednostavljivanja samog postupka ugovaranja s jedne te zaštite interesa operatora terminala s druge strane.

 

Tržišno orijentirane prakse 

Nadalje, politika raspodjele prirodnog plina, kojom se utvrđuju načela računanja tog energenta dostupnog na terminalu, izdvojena je u zaseban dokument koji će LNG Hrvatska objavljivati na svojim internetskim stranicama, dok su osnovna pravila i načela politike raspodjele prirodnog plina sada propisana u tekstu pravila. 

Predložene izmjene i dopune napravljene su u skladu s transparentnim, nediskriminirajućim i tržišno orijentiranim praksama i pravilima Europske unije kako bi se svim zainteresiranim korisnicima omogućio pristup po jednakim pravilima. 

Javna rasprava je otvorena od 25. lipnja do, podsjećamo, 9. srpnja 2021. godine.

TAGOVI