Europska komisija sufinancira grčki LNG terminal

Autor: N.D. Objavljeno: 25.06.2021. 🕜 11:36 Lokacija: Atena (Grčka)

Grčki LNG imat će utjecaj na plinsko tržište Bugarske i Sjeverne Makedonije

Europska komisija je osigurala 166,7 milijuna eura za izgradnju novog LNG terminala u Aleksandroupolisu u Grčkoj, dok ostatak osigurava država. Operator terminala je tvrtka Gastrade, koju podupire tvrtka prijevoznik plina GasLog. Gastrade je u travnju potpisao ugovore sa sjevernomakedonskim tvrtkama National Energy Resources iz Skoplja kao i s tvrtkom Elektrane. 

"Projekt Alexandroupolis" čini FSRU, koji će biti stacioniran oko 17,6 km od grada Aleksandroupolisa u sjevernoj Grčkoj, otprilike 10 km offshore. Brod će imati ukupni kapacitet isporuke 5.5 milijardi m3 godišnje. Ukupno 24 km podmorskog dijela plinovoda i 4 km nadzemnih prenosit će plin iz plutajuće jedinice u grčku plinsku mrežu. Priključna točka cjevovoda bit će na lokaciji Kipi-Komotini, na novoj ulaznoj točki iz koje se prirodni plin iz plutajuće jedinice prenosi u nacionalnu plinsku mrežu. 

Utjecaj na tržište

Osim Grčke, Europska komisija izjavila je da će terminal predstavljati novi potencijalni izvor energije za interkonektor između Grčke i Bugarske (IGB). Javna plinska tvrtka u Grčkoj i bugarski operator prijenosnog sustava plina BulgarTransgaz imaju udjele u Gastradeu. Komisija je odobrila javnu potporu projekta IGB-a, koja je trenutno u izgradnji, prema pravilima o državnim potporama EU još u studenom 2018.. 

Komentirajući odluku EK, izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager rekla je kako će "novi LNG terminal u Aleksandroupolisu poboljšati opskrbu plinom i infrastrukturu ne samo u Grčkoj, već u cijeloj jugoistočnoj regiji. To će doprinijeti postizanju ciljeva EU-a u smislu sigurnosti i diversifikacije opskrbe energijom. Grčka mjera potpore ograničava potporu onome što je potrebno kako bi se projekt dogodio i dovoljne mjere zaštite će biti uspostavljeno kako bi se osiguralo da se potencijalno narušavanje tržišnog natjecanja minimizira.", objavila je Rivera

TAGOVI