Makedonija kupila udio u u grčkom LNG terminalu

Autor: N.D. Objavljeno: 02.04.2021. 🕜 11:17 Lokacija: Skopje (Sjeverna Makedonija)

Sjeverna Makedonija želi razvijati plinski sustav

Sjevernomakedonska državne energetske tvrtke National Energy Resources (NER) i ESM i grčki Gastrade potpisali su Memorandume o suradnji za ulaganje u projekt izgradnje plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) i plinske elektrane u blizini obalnog grada Aleksandrupolis u Grčkoj, objavila je vlada u Skoplju.

Sjeverna Makedonija planira uložiti više od 380 milijuna eura u 25% udjela u elektrani od 800 MW i 370 milijuna eura u udio od 10% u LNG terminalu, rekao je premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare koja se emitirala na vladinom YouTube kanal u srijedu. LNG terminal bi trebao početi s radom početkom 2023., a riječ je o FSRU brodu koji će imati skladišni kapacitet od 170.000 m3 ali će kapacitet opskrbe iznositi visokih 5,5 mlrd. m3 godišnje. S Makedonijom će plinski sustav Grčke biti povezan s 28 km magistralnog plinovoda.

Makedonija raspolaže s tek oko 100 km unutarnje distributivne plinske mreže i ima izrazito malu potrošnju koju očito namjerava povećavati s trenutnih 300.000 m3 plina godišnje. Osim grčkih kompanija udio u budućem terminalu u Grčkoj ima i bugarski operator transportnog sustava. I Bugarska i Sjeverna Makedonija žele diversifikaciju dobave od Rusije, a Makedonija želi biti država preko koje zemlje Zapadnog Balkana dobivaju plin. 
 

TAGOVI