Magistralnim plinovodom BiH upravlja Srbija

Autor: N.D. Objavljeno: 06.04.2021. 🕜 08:31 Lokacija: Sarajevo (BiH)

BH Gas podnio kaznenu prijavu protiv Energoinvesta jer se prebacio na Turski tok

BH-Gas oglasio se jučer u vezi sa samoinicijativnom odlukom Energoinvesta da promijeni put uvoza plina u tu državu i prebaci se na Turski tok, protivno ugovorima o zakupu transportnog kapaciteta koji su potpisani s FGSZ-om i Transportgasom Srbija. Energoinvest je izbacio BH-Gas iz nominacija od 1. travnja i bez supotpisa BH-Gasa potpisao je aneks ugovora s Gazprom Exportom o promjeni uvozne trase plina u Bosnu i Hercegovinu. U BH-Gasu kažu da su motovi isključivo politički, a ne ekonomski. 

Kaznena prijava

Zbog toga su u petak podnijeli kaznenu prijavu Federalnoj policijskoj upravi, a u ponedjeljak su je dopunili. Kako naglašavaju, dostavljena je opsežna dokumentacija koja potvrđuje nezakonite aktivnosti Energoinvesta, s posebnim naglaskom da će sustavom opskrbe plinom i nominacijama od 1. travnja upravljati Transportgas Srbija i Gas Promet Pale, odnosno da plinovodom FBiH upravlja druga država. 

Tvrde da su svi ti događaji narušili suverenitet BiH, a Energoinvest je prepustio plinski sustav u ruke druge države i njenog dispečerskog centra. Kako je na konferenciji za novinare rekao Jasmin Salkić, v.d. Direktor BH Gasa na to upozoravaju od kraja prošle godine. "Dvije su odluke Vlade FBiH u kojima se navodi da sve strane - uključujući Energoinvest i BH Gas - zbog postojećih ugovora moraju isporučivati ​​isključivo preko Beregova - Mađarska. U tim ugovorima također se navodi 23 milijuna dolara u slučaju raskida. Upozorili smo da moraju platiti građani ili putem cijene ili na neki drugi način ", rekao je Salkić. 

U "5 do 12"

Naglasio je da su 31. ožujka, deset minuta prije ponoći, dobili obavijest od Energoinvesta da, pod punom odgovornošću, preuzimaju nominacije za plin, kršeći regulaciju plina, postojeći sustav ... "Što to znači u praksi? Energoinvest radi napamet. Znate tko trenutno vrši nominacije, odnosno imenovanja, za FBiH - Dispečerski centar Srbije. Energoinvest je prepustio Dispečerskom centru Srbije da trenutno upravlja federalnim količinama putem Turskog toka. Ne znamo tko što nominira, svaki dan jedinice BH Gasa imaju stres na sustav, mi to nazivamo rušenjem sustava i napadom na državu", rekao je Salkić. 

 Kako je zaključio, strateški projekti BH Gasa su ugroženi, a najviše ih zabrinjava šutnja resornog ministra Nermina Džindića, koji ih nije primio na sastanku. "BH Gas više ne može biti odgovoran za posljedice", naglasio je Salkić, objavio je Klix.ba.

TAGOVI