Nastavljaju se pripreme za Južnu plinsku interkonekciju

Autor: B.L. Objavljeno: 15.01.2021. 🕜 15:49 Lokacija: Zagreb

Plinacro i BH-Gas dogovorili su buduću interkonekcijsku točku

Predstavnici hrvatskog i bosanskohercegovačkog operatora plinskog transportnog sustava, Plinacro i BH-Gas, održali su sastanak na temu nastavka suradnje na razvoju projekta Južne plinske interkonekcije. Radi se o interkonekciji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno novom plinovodu na pravcu Dugopolje - Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Novi Travnik s odvojkom za Mostar. Na sastanku koji je održan u Mostaru bili su prisutni i predstavnici Agencije SAD- a za međunarodni razvoj (USAID), odnosno njezine podružnice za energetiku (USAID EPA).

Kako Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u europski plinski sustav, preko Srbije, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost opskrbe prirodnim plinom jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe, primjerice, i preko novog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i ostalih dobavnih pravaca preko Hrvatske. Isto tako, time će se omogućiti daljnja plinofikacija BiH, dok će se istodobno povećati tranzit plina kroz Hrvatsku.
Ostvarivanjem tog projekta omogućit će se i dodatni gospodarski učinci duž trase budućeg plinovoda, a sve je to usklađeno sa Europskim zelenim planom jer će za posljedicu imati smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Na sastanku je, između ostaloga, potpisana Izjava o interkonekcijskoj točki plinovoda. Inače, do sada su dva operatora potpisala nekoliko pisama namjere i memoranduma o razumijevanju i suradnji, na temelju kojih se provodi razvoj međudržavnih spojnih plinovoda, objavio je Plinacro.


TAGOVI