Usvojen Nacrt Zakona o plinovodu Južna interkonekcija

Autor: B.O. Objavljeno: 03.12.2020. 🕜 08:21 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Južna plinska interkonekcija uvrštena je u ključne strateške, planske i razvojne dokumente

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ovaj tjedan je usvojio Nacrt Zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska. Tako bi se trebali stvoriti preduvjeti za realizaciju tog projekta. 

FBiH se trenutačno opskrbljuje prirodnim plinom iz jednog pravca i, također, jednog izvora, koristeći plinovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika. 

Osim činjenice da je FBiH ovisna o samo jednom izvoru i dobavnom pravcu, potrebno je istaknuti da je postojeći plinovod, koji je izgrađen 1979. godine, zastario te je opterećen tijekom zimskog razdoblja kada je potrošnja plina najveća. 


Prioritetni projekt

Stoga, u pojašnjenju Nacrta Zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska ističe se kako je izgradnja nove plinske interkonekcije na pravcu Zagvozd (Hrvatska) – Posušje (BiH) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, prepoznata kao projekt od najvećeg značaja za FBiH. 

Južna plinska interkonekcija tako je uvrštena u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente koji su doneseni na razini FBiH i BiH.

TAGOVI