LNG Croatia uplovio u Omišalj

Autor: B.O. Objavljeno: 02.12.2020. 🕜 08:08 Lokacija: Omišalj

Slijede testiranja određenih sustava na FSRU brodu

Brod za prihvat, skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) LNG Croatia uplovio je jučer u Omišalj

Brod je dugačak 280.17 metara, širok 43 metra te bruto tonaže 96.576 tona. Skladišni prostor sastoji se od četiri spremnika za ukapljeni prirodni plin ukupnog kapaciteta 140.206 m3. Također, na brodu se nalaze tri jedinice za uplinjavanje (regasifikaciju) LNG-ja s maksimalnom stopom uplinjavanja od 451.840 m3/sat, no FSRU brod radit će maksimalnim kapacitetom do 300.000 m3/sat, odnosno 2,6 milijardi m3/godišnje, a u skladu s mogućnostima plinskog transportnog sustava Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja


Popunjenost terminala 

Maksimalna stopa pretovara LNG-ja iz tankera za prijevoz ukapljenog prirodnog plina u FSRU brod iznosi 8.000 m3/sat, dok je pristan izveden tako da na terminal mogu pristajati i najveći tankeri za prijevoz LNG-ja, tj. Qmax brodovi, dužine veće od 340 metara i skladišnog kapaciteta od 260.000 m3

Zatim, slijede testiranja određenih sustava na FSRU brodu, svih sustava na kopnenom dijelu terminala te njegovo puštanje u rad. Nakon toga, LNG terminal će biti spreman za početak komercijalnoga rada koji se očekuje 1. siječnja 2021. godine prema odobrenom Godišnjem planu rasporedu usluga Terminala. 

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja podsjećaju kako u prve tri godine popunjenost kapaciteta terminala iznosi 100 posto, a do 2027. godine 84 posto. 

"Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja realizacijom ovog projekta ucrtali su Hrvatsku na energetsku kartu svijeta. Ovaj alternativni dobavni pravac u narednim desetljećima osigurat će Hrvatskoj opskrbu plinom. U konačnici, izvoz plina potaknut će dodatnu konkurenciju i utjecati na cijenu plina. Dolaskom LNG Terminala u Omišalj i njegovim uvođenjem u rad ostvareno je sve o čemu se sanjalo još od 1993. godine" , istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

TAGOVI