Župan Komadina protiv LNG-terminala

Autor: N.D. Objavljeno: 14.10.2020. 🕜 13:34 Lokacija: Rijeka

Lokalna zajednica nije sretna zbog LNG-terminala na Krku

U javljanju za N1 televiziju primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osvrnuo se dolazak plutajućeg LNG terminala na Kvarner, naglasivši da je riječ o vatrogasnom rješenju koje ima puno propusta što se tiče sigurnosnog aspekta te, s druge strane, ekoloških problema – hlađenje mora i zagađivanje mora klorom. 

Papir sve trpi, ja nisam sretan s ovim rješenjem. Država je Europi osigurala dobavni pravac za plin, ali uz nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.Ta dva velika broda nagrdit će i vizuru Krka, a tu je i pitanje kolizije s turizmom. Potrebna je energetska neovisnost Hrvatske, ali treba voditi računa i o lokalnoj i regionalnoj zajednici.

FSRU LNG Croatia čeka na dozvole i s komercijalnim radom na Krku bi trebao početi s prvim danom iduće godine. Brod-terminal se trenutno nalazi u brodogradilištu Viktor Lenac gdje će biti testiran naredna četiri tjedna, a u Omišalj će uploviti na vez u drugoj polovini studenog, do kada će i kopneni dio terminala biti spreman za prihvat FSRU broda i za početak rada.

TAGOVI