Ključna uloga LNG-ja u globalnoj sigurnosti opskrbe plinom

Autor: B.O. Objavljeno: 13.10.2020. 🕜 09:19 Lokacija: Pariz (Francuska)

Potražnja za prirodnim plinom, prema procjenama, povećat će se za tri posto u sljedećoj godini

Ukapljeni prirodni plin (LNG) i dalje je presudan za sigurnost globalne opskrbe plinom odigravši glavnu ulogu u prilagodbi plinske djelatnosti na izniman pad globalne potražnje za tim energentom u prvoj polovici 2020. godine, objavljeno je u novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA). 

Naime, IEA očekuje kako će globalna potražnja za plinom ove godine pasti za tri posto, tj. za 120 milijardi prostornih metara (bcm), što je najveći zabilježeni godišnji pad. 

Jer, navodi se u izvješću Globalni pregled sigurnosti plina 2020. (Global Gas Security Review), aktivnosti ugovaranja LNG-ja naglo padaju u odnosu na najviše razine koje su zabilježene u 2018. godini.

 

Manje ugovora 

Glavni uzrok tomu je, naravno, koronavirus. Međutim, primjetno manji broj ugovora uglavnom je rezultat dobro opskrbljenog tržišta. Pritom valja naglasiti kako su istodobno zaustavljena i neka ulaganja te nakon rekordne 2019. dosad nisu potvrđeni novi projekti ukapljivanja. 

U svemu tome, LNG nastavlja igrati središnju ulogu u uravnoteženju globalnih plinskih tržišta i prilagodbi kolebanjima potražnje. 

"Otkako je IEA prije pet godina započela praćenje prilagodljivosti na tržištima LNG-ja u prvom izdanju Globalnog pregleda sigurnosti plina, primijetili smo značajno poboljšanje prema nizu tržišnih pokazatelja. A to poboljšava sigurnost opskrbe i odigralo je presudnu ulogu u tome da se tržištu omogući prilagodba povijesnom šoku potražnje iz prve polovine 2020. godine", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju.

 

Zrela tržišta 

IEA ističe kako je zbog koronakrize, ali i izuzetno blage zime na sjevernoj polutki, globalna potražnja za plinom pala otprilike za četiri posto u prvoj polovini 2020. u odnosu na isto razdoblje lani. 

Većina pada potrošnje zabilježena je na zrelim tržištima diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azije koja, prema procjenama, čine ukupno više od 80 posto pada globalne potražnje za prirodnim plinom u 2020. godini. 

Tijekom drugog tromjesečja, spot-cijene prirodnog plina pale su na najniže razine u najmanje proteklom desetljeću te u svim glavnim regijama koje koriste plin. No, cijene su u trećem tromjesečju ponovno rasle, potpomognute prilagodbama ponude i oporavkom potražnje. 

Prema predviđanjima, potražnja za prirodnim plinom povećat će se za tri posto ili za otprilike 130 milijardi prostornih metara u 2021. godini. Međutim, moguće produljenje pandemije i ponovni uspon koronakrize potiču neizvjesnost oko brzine oporavka u sljedećoj godini. 

"Globalna potražnja za plinom postupno se oporavlja od lipnja, a vode ju mahom tržišta u razvoju", rekao je Birol. "Međutim, to ne znači povratak na uobičajeno poslovanje jer bi trenutačna kriza mogla imati dugotrajne posljedice", zaključio je.

TAGOVI