Plinovod Turski tok bit će dovršen najkasnije do kraja godine

Autor: N.D. Objavljeno: 13.10.2020. 🕜 12:02 Lokacija: Beograd (Srbija)

Bugarska kasni s Turskim tokom, ali plinovod bi ipak trebao biti gotov do početka 2021.

Plinovod "Turski tok" koji doprema ruski plin na Balkan, bit će završen najkasnije do kraja godine te će tako moći opskrbiti Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo pokriti dio potreba Mađarske, kaže izvršni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, piše portal Srbija danas. 

Trenutno Srbija još uvijek prima plin iz samo jednog smjera, preko Ukrajine, a Gazprom kaže da bi uz ometanje koje može biti uzrokovano komercijalnim sporovima, njihov tranzit kroz plinovode u Ukrajini također mogao biti poremećen, ako Ukrajina ne može pravilno održavati mrežu i jamči sigurnost svojih plinovoda zbog tekućeg vojnog sukoba ili nedostatka financijskih sredstava ". 

Smjer iz Bugarske

Bajatović objašnjava da Srbija, kako bi imala sigurnu i redovitu opskrbu plinom, razvija i alternativni scenarij iz smjera "Baumgartena", najvećeg skladišta plina u Europi, do kojeg plin može doći i plinovodom "Sjeverni tok". Inače, do početka tranzita kroz Bugarsku u Srbiji će biti postavljene četiri kompresorske stanice. 

Riječ je o postajama za prihvat plina iz smjera Bugarske, čija je minimalna potrošnja 8,4 milijuna kubika plina dnevno, kao i o još tri stanice za odvajanje od plinskog transportnog sustava čija projektna potrošnja iznosi od dva do 4,6 milijuna kubika plina dnevno.

TAGOVI