Poljska "stisnula" Gazpromu ogromnu kaznu zbog Sjevernog toka

Autor: N.D. Objavljeno: 08.10.2020. 🕜 13:53 Lokacija: Varšava (Poljska)

Poljska je revoltirana nečinjenjem Europske unije

Poljski regulator tržišnog natjecanja UOKiK kaznio je ruskog državnog plinskog diva Gazprom s 29 milijardi zlota (ili 6,5 milijardi eura!) kao i članice konzorcija Nord Stream 2 AG zbog nastavka izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 bez da je dobio poljsko odobrenje. Riječ je o maksimalnoj kazni od deset posto godišnjeg prihoda kompanije. 

Regulator UOKiK kaže da će projekt negativno utjecati na poljsko plinsko tržište te da sve tvrtke uključene u gradnju plinovoda kao i Gazprom zaobilaze pravila o tržišnom natjecanju, što je i razlog kazne ruskoj i zapadnim kompanijama.

Kvazi-dioničari

Kazna je najveća ikad od strane poljskog regulatora za tržišno natjecanje UOKiK i dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog dalo poticaj raspravi u Njemačkoj o zaslugama kontroverznog projekta od 9,5 milijardi eura. 

Uz novčanu kaznu Gazpromu, UOKiK je izrekao kazne u ukupnom iznosu od 234 milijuna zlota za pet zapadnih tvrtki - Engie, Uniper, OMV, Shell i Wintershall - koje sufinanciraju projekt zajmom od 950 mil. eura svaka. Prema ugovorima koje je UOKiK vidio, pet tvrtki moglo bi postati dioničarima tvrtke Nord Stream 2 ako Gazprom ne vrati zajmove. Takav posao čini ih "kvazi-dioničarima", rekao je predsjednik UOKiK-a Tomasz Chróstny, što znači da su provodili zajedničko ulaganje bez pristanka tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, objavio je Politico.

 "Što se tiče energetske sigurnosti, pothvat dijeli Europu na dva dijela", rekao je Tomasz Chrostny, čelnik UOKiK-a. "Zapanjujuće je da zapadne korporacije to ne razumiju i sudjeluju u pothvatu koji ne samo da remeti konkurenciju na tržištu, već predstavlja i prijetnju europskoj energetskoj sigurnosti.

Žalbe

Gazprom je odgovorio da je odluka o kazni utemeljena na krivim informacijama te da će se na nju žaliti. Zanimljivo je da je Poljska odrezala kaznu znatno veću od one koju je Gazpromu svojedobno izrekao EU temljem tužbe Poljske i Litve, te da pritom uopće nije obaviještena EU povjerenica za tržišno natjecanje Margrete Vestager koja je jučer rekla da "joj je sve to novost". 

Shell i Engie su objavili da se ne slažu s kaznom a OMV je objavio da je radio u skladu sa zakonom. Proces žalbe može potrajati i pet godina, a kada odluka postane konačna antimonopolističko tijelo Poljske najavljuje da će utjerati kaznu. 

TAGOVI