Zbog koronakrize i izuzetno blage zime na području sjeverne polutke, globalna potražnja za prirodnim plinom mogla bi u ovoj godini pasti najviše dosad, navodi se u novom izvješću Plin 2020. Međunarodne agencije za energiju (IEA)

Naime, očekuje IEA, globalna potražnja za plinom u 2020. past će za četiri posto, tj. za 150 milijardi prostornih metara. A to je dvostruko više od pada potražnje koji je zabilježen tijekom financijske krize 2008. godine.

 

Promjena okolnosti 

Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e, ističe kako je aktualna kriza dosad imala manji utjecaj na prirodni plin nego na naftu i ugljen

Međutim, dodaje, ni prirodni plin nije imun na posljedice pandemije. "Rekordni pad u ovoj godini predstavlja dramatičnu promjenu okolnosti za industriju koja se naviknula na snažno povećanje potražnje", rekao je.

 

Dugotrajan utjecaj 

Premda se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ne pretpostavlja brz povratak na pretkrizna kretanja. 

Drugim riječima, nastavlja Birol, globalna potražnja za plinom trebala bi se postupno oporaviti u naredne dvije godine. No, dodaje, to ne znači kako će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove.

"Koronakriza će imati dugotrajan utjecaj na buduća tržišna kretanja prigušujući stope rasta i povećavajući neizvjesnosti", kazao je, među ostalim, Birol.