Plin i dalje ima najveći udio u krajnjoj potrošnji

Autor: B.O. Objavljeno: 26.06.2020. 🕜 09:08 Lokacija: Luxembourg

Grijanje prostora i vode predstavlja 78,4 posto krajnje energije koju troše kućanstva u Europskoj uniji

Na kućanstva u Europskoj uniji otpadalo je 26,1 posto krajnje potrošnje energije u 2018. godini. 

Većinu te potrošnje činili su prirodni plin (32,1 posto) i električna energija (24,7 posto), objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije. Obnovljivi izvori, pak, činili su 19,5 posto. 

Potom, slijede naftni proizvodi (11,6 posto) i proizvedena toplina (8,7 posto). Manji udjel u potrošnji od 3,4 posto bio je pokriven ugljenom (kruta goriva). 


Potrošna topla voda 

Nadalje, valja istaknuti kako su europska kućanstva najviše, čak 63,6 posto krajnje energije koristili za grijanje (stambenih zgrada i obiteljskih kuća). 

Na električnu energiju, koja se koristi za rasvjetu i električne uređaje, otpadalo je 14,1 posto krajnje potrošnje (što isključuje uporabu električne energije za napajanje sustava grijanja, hlađenja ili kuhanja). Udjel energije koji je potreban za dobivanje potrošne tople vode bio je nešto veći te je iznosio 14,8 posto. 

Rad glavnih kuhinjskih uređaja (pećnice, ploče za kuhanje i sl.) zahtijevao je 6,1 posto energije koju koriste kućanstva. Na hlađenje prostora i ostalu krajnju potrošnju otpadalo je 0,4 posto, odnosno jedan posto krajnje energije. 

Tako, na koncu, grijanje prostora i vode predstavlja 78,4 posto krajnje energije koju troše kućanstva.

TAGOVI