LNG-metanijera uskoro kreće put Krka

Autor: N.D. Objavljeno: 10.09.2020. 🕜 13:31 Lokacija: Rijeka

FSRU 'LNG Croatia' na Krk će stići sredinom listopada

LNG terminal na Krku bliži se završetku radova. Radovi na konverziji LNG tankera Golar Viking u plovilo za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) u kineskom brodogradilištu Huaron-Dadong se bliže kraju. Brod svijetlo plave boje s novim imenom "LNG Croatia" i lukom upisa Split već ispisanim na pramcu i krmi krajem ovog mjeseca bi trebao zaploviti iz Šangaja prema Omišlju, potvrdio je za Novi list direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen

Probni rad

Radovi na konverziji su većim dijelom završeni, nedavno je dovršeno bojanje trupa u plavo i nadgrađa broda u bijelo. Brod bi u Omišalj trebao stići u drugoj polovini listopada. Na brod će prije dolaska na Krk biti ukrcana i količina plina potrebna za probni rad tijekom kojeg će se testirati cijeli sustav FSRU broda, kopnenog dijela postrojenja i plinovoda. 

Probni rad bi trebao početi u studenom a od 1. siječnja iduće godine terminal bi trebao početi s komercijalnim radom. Kapacitet uplinjavanja FSRU-a LNG Croatia je 2,6 mlrd. godišnje, a vrijednost projekta izgradnje je 233 mil. eura, od čega je 101 mil. došao iz EU fondova. 

Plinacro

Na terminalu je završena izgradnja pristana i armiranobetonskih naglavnica, montirane su istakačke ruke i rampa za pristup brodu. Završena je izgradnja spojnog plinovoda od 4,2 km, vodovoda te spremnika protupožarne vode. 

U tijeku su radovi na upravnoj zgradi, produbljivanju dna i sl. Plinacro je potvrdio da je do sada izgrađeno gotovo 90% od ukupno 16,7 km 430 mil. kn vrijednog plinovoda. Trenutno se intenzivno radi na spoju otpremnog plinovoda na magistralni plinovod Pula-Karlovac u Zlobinu. 

TAGOVI