Kina je rekordno povećala uvoz plina

Autor: N.D. Objavljeno: 07.09.2020. 🕜 13:11 Lokacija: Peking (Kina)

U srpnju je snažno porastao uvoz nafte i plina u Kinu

Kina je u srpnju ostvarila povijesni rekord po uvozu plina, zakupivši ogromne količine plina koji se dostavlja plinovodima, ali i LNG-a. Carinska uprava je objavila da je Kina u srpnju uvezla 12,25 mlrdm m3 plina, ili 27% više nego u istom mjesecu lani, ili 13% više nego u lipnju. Isporuke LNG-a prema Kini porasle su za 7 mlrd. m3, a plin iz plinovoda za 5 mlrd. m3

Posljedice corone

U proljeće je Kina ostvarila pad potrošnje uslijed corona epidemije, uvoz je pao za četvrtinu, a cijena plina koji je stizao plinovodima bila je osjetno veća nego cijena LNG-a na spotu, jer je vezana za cijenu nafte, objavio je Reuters. U srpnju je rastao i uvoz nafte za 25%, u odnosu na godinu ranije, jer su masovne kupnje napravljene dok su u travnju cijene padale i dok su s kašnjenjem neke pošiljke ocarinjene, objavila je tamošnja Carinska uprava. 

Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, s uvozom 51,29 mil. t. ili 12 mil. barela dnevno. Istodobno, Kina je u srpnju izvezla najmanje rafiniranih proizvoda od siječnja 2017. odnosno 41% manje nego u istom mjesecu lani. Do toga je došlo usprkos pokušaju rafinerija da smanje nabujale zalihe gotovih proizvoda koje zbog uspravanja gospodarstva nemaju pravo tržište.  

TAGOVI