Kineska energetika se vraća u igru

Autor: B.L. Objavljeno: 01.04.2020. 🕜 08:50 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Sve elektrane nastavljaju s proizvodnjom kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo

Kina, koja je bila prva pogođena pandemijom koronavirusa i koja se prva iz nje za sada izvukla, ponovno pokreće industrijsku proizvodnju, što znači ponovno pokretanje svih elektrana. No, u siječnju i veljači 2020. godine došlo je do pada potrošnje električne energije za čak 7,8%. 

Naime, na industriju otpada čak 2/3 potrošnje električne energije u Kini, a potrošnja u nekim radno intenzivnim industrijama, primjerice tekstilnoj, pala je i za 30%. 

U trgovini i uslugama u prva dva mjeseca potrošnja električne energije smanjena je za 3,1%, a tako blagi pad treba zahvaliti činjenici što je jedan dio tih poslova prebačen na rad od kuće. Zbog toga je i potrošnja električne energije za pokretanje telekomunikacijske i informatičke opreme povećana za čak 27%. Istodobno je i potrošnja u kućanstvima povećana za 2,4%.


Očekuje se slabiji gospodarski rast

Kineska industrija se sada vraća, baš kao i energetika, no zbog činjenice da je sada pogođen ostatak svijeta, gdje Kina izvozi robu, očekuje se da će kinesko gospodarstvo u 2020. godini rasti po stopi od 'tek' 3,9% (do početka 2020. godine ta je stopa iznosila 5,4%). 

To će ujedno značiti porast potrošnje energije za svega 2,8%, dok je ranijih godina iznosio 7% godišnje. 


Obnovljivi izvori sve važniji

S druge strane, sada se u Kini otvaraju velike prilike za obnovljive izvore, čiji udio u ukupnim instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije već iznosi čak 20%. Uostalom, dok je proizvodnja u termoelektranama u siječnju i veljači pala za 9%, proizvodnja u vjetroelektranama povećana je za 1%, a u sunčanim elektranama za 12%, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI