Kineski proizvođač aluminija napušta ugljen

Autor: B.L. Objavljeno: 24.03.2020. 🕜 15:00 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Tvrtka se okreće hidroenergiji

Kineski proizvođač aluminija China Hongqiao Group prodaje svoje termoelektrane na ugljen kineskoj energetskoj tvrtki Shandong Guoxu New Energy. Naime, tvrtka bi svoje potrebe za električnom energijom trebala pokrivati iz jeftinijih hidroelektrana, zbog čega će 1/3 svojih proizvodnih pogona premjestiti u pokrajinu Yunnan, gdje postoji obilje takvih postrojenja. 

Vrijednost transakcije procjenjuje se na 422 mil. dolara. No, sve je to u skladu s politikom pokrajine Shandong koja je za cilj postavila smanjenje potrošnje ugljena u 13. petogodišnjem planu, a na području te pokrajine bile su dosadašnje Hongqiaove elektrane i najveći dio pogona.

Prema podacima Kineske nacionalne uprave za energetiku, ukupna instalirana snaga svih postrojenja na obnovljive izvore u Kini potkraj 2018. godine iznosila je 728 GW ili za 12% više u odnosu na prethodnu godinu. Istodobno, ukupna snaga kineskih hidroelektrana iznosila je 352 GW i te je godine povećana za 2,5% u odnosu na prethodnu. Najviše novoinstalirane snage, 3,92 GW, u tom je razdoblju ostvareno upravo na području Yunnana, koji zajedno s pokrajinama Sečuan i Guangdong čini čak 74,6% ukupne snage kineskih hidroelektrana.

Prva Hongqiaova proizvodnja aluminija iz tvornica u Yunnanu očekuje se do kraja 2020. godine, izvijestio je američki energetski portal 'HydroReview'.

TAGOVI