Zaustavljeni projekti hidroelektrana i vjetroelektrana

Autor: B.L. Objavljeno: 31.03.2020. 🕜 12:00 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Norveški div prekinuo je radove po cijelom svijetu

Norveška energetska tvrtka Statkraft zaustavila je ostvarenje dva projekta hidroelektrana i jednog projekta vjetroelektrane u svijetu zbog pandemije koronavirusa. Riječ je o radovima na HE Tidong snage 100 MW u Indiji, HE Los Lagos snage 52 MW u Čileu i VE Windy Rig snage 43 MW u Velikoj Britaniji. Projekt u Indiji započeo je 2018., u Čileu potkraj 2019. i trebao je biti dovršen do kraja 2022. godine. 


Projekt u Albaniji ide dalje

S druge strane, Statkraft nastavlja s radovima na HE Moglice snage 184 MW u Albaniji. Naime, svi građevinski radovi su zavšeni i u tijeku su zadnje faze prije puštanja u pogon. U skladu s time, očekuje se da bi nova albanska hidroelektrana mogla biti u pogonu u drugom tromjesečju 2020. godine. Ipak, ni taj projekt nije protekao bez prbolema jer je 2016. godine došlo do nesreće, pri čemu su zbog odrona poginula tri radnika. Sam projekt je važan dio hidroenergetskog sustava Devoll snage 280 MW. 


Nastavlja se i norveška vjetroelektrana

Isto tako, nastavlja se izgradnja VE Fosen Vind u Norveškoj, jedne od najvećih europskih kopnenih vjetroelektrana. Tako su tri, od ukupno šest faza projekta već ostvarene i u pogonu, a preostale tri trebale bi biti dovršene do kraja 2020. godine. Do tada bi, naime, trebalo biti postavljeno preostalih 100 vjetroagregata, izvijestio je američki hidroenergetski portal 'HydroReview'.


TAGOVI