Primjetno manja ulaganja u vjetroelektrane u Europi

Autor: B.O. Objavljeno: 08.04.2020. 🕜 10:26 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Neizbježna su i kratkoročna kašnjenja u financiranju novih projekata

U nove projekte vjetroelektrana u Europi bilo je uloženo 19 milijardi eura u 2019., što je za 24 posto manje u odnosu na 2018. godinu. 

Prema godišnjem izvješću udruženja WindEurope Financiranje i investicijski trendovi, dodatnih 33 milijardi eura bilo je uloženo u refinanciranje vjetroelektrana, akvizicije projekata i druge transakcije. Dakle, riječ je o ukupno 52 milijarde eura (pet milijardi eura manje nego u 2018.). 

Većina ulaganja lani otpadala je na nove kopnene (onshore) vjetroelektrane – čak 13,1 milijarda eura. Riječ je o projektima ukupne snage 10,3 GW, što otkriva snažan interes Europe za razvoj kopnenih vjetroelektrana. 


Privlačna ulaganja 

"Očekujemo da će kopnene vjetroelektrane činiti 80 posto od ukupno dodane nove snage u energiji vjetra tijekom idućih pet godina", kaže glavni izvršni direktor WindEurope-a Giles Dickson

WindEurope navodi kako je Španjolska financirala najviše vjetroenergetskih projekata u 2019. godini. Sljedeći najveći ulagači u kopnene vjetroelektrane među članicama Europske unije bile su Švedska i Poljska. 

U izvješću se također ističe kako su vjetroelektrane privlačna investicija te da bi dugoročno trebalo biti dovoljno kapitala za financiranje takvih projekata. 

Kratkoročno, pak, globalna gospodarska situacija zbog pandemije koronavirusa je neizvjesna. Stoga su i kašnjenja u financiranju novih projekata vjetroelektrana neizbježna.

TAGOVI