Novi europski obnovljivi rekord

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2020. 🕜 11:24 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije u Europi premašio je 60%

Udio obnovljivih izvora u čistoj proizvodnji električne energije u Europi prvi put je premašio 60% u prva tri mjeseca u godini. Radi se o podacima za prvo tromjesečje 2020. godine koji su dobiveni od analitičarske tvrtke EnAppSys, čiji analitičari također ističu da je pandemija koronavirusa dovela do pada potrošnje električne energije i pada cijena u veljači i ožujku.


Vjetroelektrane i hidroelektrane na prvom mjestu

Najveći udio u ukupnoj proizvodnji električne energije u prva tri mjeseca u Europi imali su obnovljivi izvori: 41%, što odgovara proizvodnji od 303 TW h. Istodobno, ta je proizvodnja za 16% veća u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Taj je iznos ujedno i 61% proizvodnje električne energije iz tzv. čistih ili nefosilnih izvora, što osim obnovljivih izvora, obuhvaća i nuklearne elektrane. 

U ukupnoj proizvodnji iz obnovljivih izvora, čak 42,3% potječe iz vjetroelektrana, pri čemu je zbog jakih vjetrova u ožujku najviše ostvareno u Njemačkoj. Istodobno, u veljači su Danska, Irska i Njemačka bile blizu pokrivanja čak 50% svojih potreba za električnom energijom samo proizvodnjom u vjetroelektranama.

Na drugom su mjestu hidroelektrane i u njima je u prvom tromjesečju proizvedeno 126,1 TW h. To je za 20% više nego u istom radoblju 2019., no manje nego u istom razdoblju 2018. godine. Pri tome na Norvešku otpada najveći udio u toj proizvodnje. S druge strane, proizvodnja u nuklearnim elektranama u Europi je pala na 192 TW h, što su najmanje vrijednosti u posljednjih pet godina. 


Veliki pad potrošnje

Jedna od značajnijih posljedica pandemije je i značajno smanjenje potrošnje električne energije, što treba zahvaliti djelomičnom prestanku proizvodnje u mnogim industrijama, prekidu korištenja velikih poslovnih zgrada i zaustavljanju javnog prometa. 

Procjenjuje se da je potrošnja električne energije širom Europe u dva mjeseca (veljača i ožujak) 2020. godine pala u prosjeku za 27%. Pri tome je potrošnja u najvažnijim industrijskim zemljama Europe: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Nizozemskoj pala za 10%. Zbog tog razloga zaustavljene su i mnoge elektrane, objavio je američki portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI