Obnovljivi izvori preskočili ugljen u SAD-u

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2020. 🕜 11:36 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Američka proizvodnja iz obnovljivih izvora premašila je onu iz ugljena

Već drugi mjesec za redom i tek treći mjesec ikada proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u SAD-u premašila je onu u termoelektranama na ugljen. Pri tome se radi samo o proizvodnji u sunčanim elektranama, vjetroelektranama i hidroelektranama. Naime,s lično se dogodilo i u drugom tromjesečju 2019. godine, no tada je bilo riječ o proizvodnji iz svih obnovljivih izvora, tj. i iz elektrana na biomasu, geotermalnih elektrana i malih sunčanih elektrana.

Razlog za tako dobre rezultate obnovljivih izvora je sve veći broj takvih postrojenja, ali i toplije vrijeme i niske cijene prirodnog plina, što je dovelo do toga da elektroenergetske tvrtke zaustave proizvodnju u pojedinim termoelektranama na ugljen. Tako je udio ugljena u proizvodnji električne energije u SAD-u u ožujku 2020. godine iznosio 17,1%, u veljači 18,5%, a u siječnju 19,9%, dok je primjerice, 2008. u sva tri mjeseca još iznosio više od 50%. 

Predviđa se da će se takav trend nastaviti i u drugom tromjesečju, tim više što je SAD upravo sada najviše pogođen pandemijom koronavirusa, što znači manju potrošnju električne energije. Istodobno, to je i vrijeme veće proizvodnje u postrojenjima na obnovljive izvore. U svakom slučaju, to je dobar znak da i SAD ide putem energetske tranzicije, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy News'. 
TAGOVI