New York se okreće vjetru

Autor: B.L. Objavljeno: 26.07.2019. 🕜 09:39 Lokacija: Plymouth, Minnesota (SAD)

Američka savezna država planira vjetroelektrane snage čak 1,7 GW

Američka savezna država New York okreće se vjetru. Naime, guverner Andrew Cuomo potpisao je do sada najveći ugovor o izgradnji vjetroelektrana u povijesti SAD-a, što je posve u skladu s planom te savezne države o proizvodnji električne energije bez ikakvih emisija do 2040. godine. 

Riječ je o gradnji dvije vjetroelektrane uz obale Long Islanda ukupne snage čak 1700 MW. Projekte će ostvariti norveška energetska tvrtka Equinor (bivši Statoil) i danska energetska tvrtka Ørsted (bivši DONG Energy) u suradnji s američkom tvrtkom Eversource Energy. Očekuje se da će nova postrojenja osigurati opskrbu električnom energijom za milijun njujorških kućanstava. 


Projekti u vrijednosti čak 5 mlrd. dolara

Početak gradnje elektrana očekuje se 2020., a dovršetak 2024. godine, dok se ukupna vrijednost oba projekta procjenjuje na čak 5 mlrd. dolara. Prvi projekt, VE Sunrise Wind imat će snagu 880 MW i gradit će se joko 48 km od rta Montauk, u neposrednoj blizini VE South Fork i VE Revolution Wind, koje će također ostvaruju Ørsted i Eversource. 

Drugi projekt, VE Empire Wind imat će snagu 816 MW, a gradit će se oko 30 km južno od glasovite plaže Rockaway u gradu New Yorku. Njega pak ostvaruje Equinor, objavio je američki portal 'Renewable Energy World'. 


TAGOVI