Struka traži europsko tržište toplinske energije

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2020. 🕜 10:59 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Time će se do 2030. dosegnuti energetski i klimatski ciljevi

Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC) pozvalo je Europsku komisiju na stvaranje zajedničkog tržišta toplinske energije na razini cijele Europske unije. Kako se pri tome ističe, takvo unutarnje tržište toplinske energije ključno je za EU kako bi se ostvarili energetski i klimatski ciljevi za 2030. godinu i ujedno olakšale posljedice pandemije koronavirusa na osnovi održivih ulaganja. 


Obnovljivi izvori umjesto fosilnih goriva

Tako EGEC smatra da sadašnje unutarnje energetsko tržište daje preveliku prednost električnoj energiji i prirodnom plinu na štetu toplinske energije iz obnovljivih izvora. Istodobno, sada je u jeku pandemije odlična prigoda za stvaranje novih poslovnih prilika i to u zelenom gospodarstvu. 

Na toplinsku energiju u EU-u otpada čak 50% potrošnje energije, a čak 80% te energije dobiva se iz fosilnih goriva. Pri tome prirodni plin nije obuhvaćen troškovima za emisije ugljičnog dioksida, a vlade svih članica EU-a i same ustanove EU-a nastavljaju s poticanjem primjene fosilnih goriva izravnim ili neizravnim javnim potporama. Time se ujedno spriječava primjena rješenja za grijanje i hlađenje na osnovi obnovljivih izvora u svim članicama EU-a.


Toplinska energija iz obnovljivih izvora - odgovor na krizu

Glavni tajnik EGEC-a Philippe Dumas ističe: "Fokus na prirodnom plinu nije u skladu s Pariškim sporazumom ni naporima EK-a na ostvarivanju klimatske neutralnosti. Isto tako, EU ne može provoditi politike nultih emisija CO2 nastavljajući s insitucionaliziranjem ovisnosti o fosilnim gorivima. Unutarnje tržište toplinske energije omogućilo bi toliko tražena ulaganja u obnovljive izvore koji omogućavaju nova zapošljavanja i time dalo odgovor na gospodarsku krizu."

Inače, EGEC je neprofitna organizacija koja radi na promicanju geotermalne energije. Osnovana je 1998. godine i okuplja 120 članica iz 28 zemalja: investitore u projekte, proizvođače opreme, proizvođače električne energije i opskrbljivače električnom energijom, stručne udruge, konzultante, istraživačke centre, geološke ustanove i tijela javne vlasti, stoji u njezinom priopćenju.

TAGOVI