Koronavirus utječe i na Sunce!

Autor: B.L. Objavljeno: 01.04.2020. 🕜 09:23 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Novoinstalirana snaga sunčanih elektrana u 2020. smanjit će se za 16%

Već odmah na početku izbijanja pandemije koronavirusa u Kini potkraj 2019. godine, došlo je do velikog poremećaja u proizvodnji solarne opreme. Tako su već u prvom tromjesečju 2020. godine isporuke fotonaponskih ćelija i modula iz Kine značajno smanjene zbog smanjenja broja raspoloživih radnika, prekida opskrbe ključnim sirovinama za proizvodnju, a zatim i zbog otežanih puteva isporuke gotovih proizvoda. 

No, već potkraj veljače 2020. godine poteškoće su ublažne i očekuje se da će već do kraja drugog tromjesečja 2020. godine kineska proizvodnja solarne opreme dosegnuti svoje prijašnje potencijale.


Sve teža ugradnja sunčanih elektrana 

S druge strane, širom svijeta pada potražnja za solarnom opremom jer ugradnja novih sunčanih elektrana na krovove kuća širom svijeta u vrijeme karantene postaje sve teža, ako ne i nemoguća. Istodobno su gotovo svi projekti velikih sunčanih elektrana predviđeni za ostvarivanje u prvom tromjesečju 2020. godine pomaknuti za kasnije. 

Očekuje se da će se sa svim takvim projektima moći nastaviti tek u drugoj polovici 2020. godine.


Kina se oporavlja

U skladu s time, za 2020. očekuje se da će novoinstalirana snaga sunčanih elektrana dosegnuti 105 GW, što će značiti pad za 16% u odnosu na 2019. godinu, Najviše pogođena područja svijeta pri tome će biti Europa, Indisja i ostatak Azije, koja su zapravo imala i najveći porast primjene Sunčeve energije u proteklim godinama. 

S druge strane, za Kinu se predviđa veliki oporavak potražnje za solarnom energijom i povećanje novoinstalirane snage sunčanih elektrana već u drugoj polovici 2020. godine pa bi ona mogla dosegnuti i 45 GW. Tome će svakako doprinijeti veliki državni poticaji kako bi se ponovno pokrenula domaća industrija. Očekuje se da će zbog toga kineski udio u novoinstaliranoj snazi sunčanih elektrana 2020. iznositi čak 40%, kao što je i bio u razdoblju 2016. - 2018. godine, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI