Solarna Amerika

Autor: B.L. Objavljeno: 18.03.2020. 🕜 15:14 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Sunčane elektrane čine čak 40% novoinstalirane snage svih elektrana

Čak 40% novoinstalirane snage svih energetskih postrojenja u SAD-u u 2019. godini otpadalo je na sunčane elektrane. Ipak, već je sada teško prognozirati rezultate za 2020. godinu, s obzirom da je i u SAD ugrožen koronavirusom. 

Riječ je o podacima Industrijskog udruženja za Sunčevu energiju (SEIA) i poznate konzultatske kuće Wood Mackenzie, koji isto tako ističu kako je snaga novoinstaliranih sunčanih elektrana u SAD-u 2019. godine dosegnula 13,3 GW, više nego ikada. Istodobno je opseg tržišta solarne opreme i uređaja porastao za 23% u odnosu na 2018. godinu. 

Kada je riječ o sunčanim elektranama na krovovima kuća i zgrada, njihova novoinstalirana snaga u 2019. godini iznosila je više od 2,8 GW, pri čemu su rekordi ostvareni u Kaliforniji. S druge strane, novoinstalirana snaga velikih sunčanih elektrana u 2019. godini iznosila je čak 8,4 GW, pri čemu je više od 1/2 ostvareno u četvrtom tromjesečju. S druge strane, taj je iznos ipak za 7% manji nego 2018. godine, čemu su glavni razlog promjene u politici i problemi s priključivanjem postrojenja na elektroenergetsku mrežu u državama kao što su Kalifornija ili Massachusetts. 

Istodobno su među vodeće američke 'solarne države' uskočili Teksas i Florida. Takav bi se trend primjene Sunčeve energije u SAD-u trebao nastaviti i 2020. godine, za koju je bio predviđen porast za čak 47%. Ipak, zbog dobro poznatih problema teško je predvidjeti hoće li se to i ostvariti, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI