U Japanu je izgrađena najveća svjetska tvornica vodika

Autor: B.L. Objavljeno: 18.03.2020. 🕜 15:26 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Postrojenje se nalazi nedaleko od zlosretne nuklearne elektrane

Na području prefekture Fukushima u Japanu, nedaleko od lokacije zlosretne NE Fukushima 1, izgrađena je i puštena u pogon najveća tvornica vodika iz obnovljivih izvora na svijetu. Riječ je o Istraživačkom postrojenju za vodikovu energetiku u Fukushimi (FH2R) snage 10 MW, po čemu se ubraja u najveće na svijetu. 

Postrojenje se nalazi u gradiću Namieju, a počelo se graditi 2018. godine. Izgradio ga je konzorcij koji čine Organizacija za razvoj nove energije i industrijske tehnologije (NEDO) i vodeće japanske tvrtke kao što su Toshiba Energy Systems & Solutions (Toshiba ESS), Tohoku Electric Power i Iwatani.

Za svoj pogon postrojenje koristi Sunčevu energiju, odnosno sunčanu elektranu snage 20 MW koja se prostire na čak 180 000 m2, no za proizvodnju vodika elektrolizom vode koristi se i električna energija iz mreže. Na taj se način u tvornici snage 10 MW pri nazivnim uvjetima može proizvesti, pohraniti i potrošačima isporučiti do 1200 normnih m3/h vodika. Taj se vodik može koristiti za primjenu u gorivnim člancima u automobilima i autobusima, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI