Pokrenuta europska mreža za geotermalnu energiju

Autor: B.L. Objavljeno: 09.04.2020. 🕜 12:45 Lokacija: Zagreb

Cilj je povećati broj mladih stručnjaka i inženjera u tom području

Dvadesetak partnera iz industrije i istraživanja u području geotermalne energije u Europi je pokrenulo Europsku obrazovnu mrežu za geotermalnu energiju (Geo3EN) kako bi unaprijedili studij i povećali broj mladih kvalificiranih inženjera i stručnjaka za geotermalnu energiju. Projekt je odobren u okviru programa 'Erasmus+ KA2 - Strateška partnerstva' kojim se potiču inovacije i razvoj intelektualnih rezultata čiji učinci trebaju biti primjenjivi na što većem broju organizacija.

Cilj projekta je osmisliti međunarodni diplomski studij geotermalnog inženjerstva. Takvo obrazovanje studentima će pružiti kompetencije iz područja geologije, strojarstva, upravljanja elektroenergetskim sustavom, modeliranja, energetskog gospodarstva, upravljanja projektima, poduzetništva i međukulturalne svijesti kako bi uspješno vodili i osmišljavali projekte za iskorištavanje geotermalne energije. Diplomski program će se u cijelosti predavati na engleskom jeziku, a kompetencije stečene tijekom studija bit će usklađene s potrebama industrije i istraživačkih ustanova.

Projekt Geo3En vodi konzorcij tri visokoškolske ustanove iz Francuske, Njemačke i Hrvatske i Inovacijski istraživački centar s Islanda. Hrvatski partner je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta na njemu je doc. dr. sc. Siniša Šadek. Ukupna vrijednost projekta iznosi 226 787 eura, izvijestio je FER.


TAGOVI