FER-ovi stručnjaci povećavaju udio obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 11.10.2019. 🕜 15:22 Lokacija: Zagreb

Projektom Flexigrid ostvarit će se fleksibilniji distribucijski sustavi

Očekivano povećanje udjela obnovljivih izvora predstavlja izazov za elektroenergetske sustave s obzirom na pouzdanost, stabilnost i sigurnost opskrbe. Novi europski ciljevi za obnovljive izvore svakako će rezultirati udjelom proizvodnje električne energije iz njih većim od 50%, od čega će većina otpadati na srednjonaponsku i niskonaponsku mrežu. 

Istraživanja u sklopu projekta Flexigrid omogućit će fleksibilnije, pouzdanije i učinkovitije distribucijske sustave, a ta rješenja će se integrirati u 'open-source' platformu kako bi bila interoperabilna s postojećim informacijsko-komunikacijskim sustavima. U sklopu tog projekta provest će se i četiri komplementarna pilot-projekta kako bi se osigurala tehnička spremnost za komercijalizaciju. Ti pilot-projekt uključuju ruralnu mrežu u Španjolskoj, grčki otok Thasos, urbanu mrežu u Zagrebu i izoliranu dolinu u Južnom Tirolu u Italiji.

Projekt se provodi u SmartGrid Labu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Hrvoja Pandžića, dipl. ing. Ukupna vrijednost projekta je 8,54 mil. eura, izvijestio je FER.

TAGOVI