Velika obljetnica hrvatske znanosti

Autor: N. Domazet Objavljeno: 11.11.2020. 🕜 08:46 Lokacija: Rijeka

Tehnički fakultet slavi 60 godina

Prije 60 godina, 8.11.1960., otvoren je današnji Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci. Drugi po redu Fakultet u Hrvatskoj, utemeljen radi obrazovanja diplomiranih inženjera strojarstva, osnovan je odlukom Sabora 7.7.1960. godine, a prvih nekoliko godina nakon osnivanja nosio je naziv Strojarski fakultet u Rijeci Sveučilišta u Zagrebu. Ta važna obljetnica hrvatske znanosti, obrazovanja i istraživanja pod nazivom RITEHfest proslavlja se nizom događanja, no zbog dobro poznatih okolnosti, najvećim dijelom 'online'. 

Nakon osnivanja, na Fakultetu se izvodio samo studij strojarstva, a 1969. započela je nastava i na studiju brodogradnje pa je do 1973. nosio naziv Strojarsko-brodograđevni fakultet u Rijeci Sveučilišta u Zagrebu, a iste je godine ušao u sastav novoosnovanog Sveučilišta u Rijeci i nosi današnji naziv. Uz to, u razdoblju 1971. - 1976. godine na njemu se odvijao i studij građevinarstva, 1987. započinje nastava na studiju elektrotehnike, a 2008. i na studiju računarstva.

Tih šest desetljeća dovelo je do jedinstvenog spoja akademske izvrsnosti i inovacija i dostizanje statusa jedne od vodećih obrazovnih institucija u Hrvatskoj. Brojna  postignuća, znanje i iskustvo prikupljeno svih tih godina doveli su do novih vizija za budućnost, a Fakultet se pozicionirao kao središte za nova istraživanja, znanost, programe i obrazovnu izvrsnost. Odabir kvalitetnog kadra, napredna infrastruktura, praćenje trendova, uspješno provođenje međunarodnih suradnji učinilo je Tehnički fakultet priznatim i nagrađivanim i spremnim za uvođenje inovacija.

TAGOVI