FER jača kapacitete za istraživanje i razvoj

Autor: B. O. Objavljeno: 01.03.2021. 🕜 15:14 Lokacija: Zagreb

Najviše odobrenih projekata je iz područja 'Energija i održivi okoliš'

O ulozi koju Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu ima u jačanju kapaciteta za istraživanje i razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga, najbolje govori podatak o 32 (za sada) odobrena projekta financirana iz poziva Europskog fonda za regionalni razvoj 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II'.

Iako alociranje svih sredstava još nije dovršeno, može se reći da je FER kao vodeća znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj u spomenutom pozivu najpoželjniji partner hrvarskim tvrtkama. Naime, najmanje 32 domaće tvrtke će u suradnji s FER-om na kraju projektnog razdoblja na tržište pustiti isto toliko novih inovativnih proizvoda ili usluga. No, nakon alociranja svih sredstava predviđenih u tzv. IRI-II pozivu, FER očekuje odobrenje za još nekoliko dodatnih projektnih prijedloga, čime bi se ukupan broj projekata koje provodi s partnerima iz industrije i gospodarstva popeo na oko 40.

Podatak koji svakako dodatno ide u prilog jačanju domaćih kapaciteta za istraživanje i razvoj je onaj o novom zapošljavanju. Naime, na FER-u je u proteklih nekoliko mjeseci otvoreno gotovo 100 novih radnih mjesta za istraživače na razvoju novih proizvoda i usluga. Među do sada odobrenim projektima najveći broj odnosi se na područje 'Energija i održivi okoliš' (16 projekata), a slijede ga područja 'Promet i mobilnost' (devet projekata), 'Sigurnost' (šest projekata) i 'Hrana i biokemija' (jedan projekt), izvijestio je FER.

TAGOVI