Vukovarski gimnazijalci ponovo su nagrađeni za inovacije

Autor: N. Domazet Objavljeno: 14.01.2021. 🕜 11:59 Lokacija: Vukovar

Dobra volja i sjajna ideja i ovaj su put osvojili žiri na Maker Faire Rome-u

vukovarski gimnazijalci INOVA-MLADI 2020Emma
 
Sudjelujući na Maker Faire Rome 2020, Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, učenici 1.C razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, odlično su se snašli u dualizmu između stvarnih i virtualnih dimenzija, sudjelujući u trodimenzionalnom virtualnom svijetu, naseljenom avatarima i animiranom brojnim zbivanjima, prihvaćajući novu normu interakcije. U svom nagrađenom projektu povezali su obrazovnu, didaktičku i zabavnu komponentu redizajnirajući poznatu igru "Touch me", koju je lansirao Atari 1978., koja je kasnije redizajnirana u igru "Simon". 
 
Nova igra
 
Njihova verzija ove popularne igre izgrađena je u potpunosti od Lego kockica. Uređaj ima četiri glavne tipke u boji, a svaka daje jedan ton nakon aktivacije ili početka igre. Jedna runda u igri je da je uređaj osvijetlio jedan ili više gumba slučajnim redoslijedom, nakon čega igrač mora reproducirati ovaj slijed pritiskom na tipke. Kako je igra na putu, povećava se broj zaplijenjenih tonova koji se ponavljaju. 
 
Njihovi mentori, Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović, paralelno s njima, predstavljali su projekt prošlogodišnjih vukovarskih maturanata ''Vukovar: Our view of a smart living'', koji je bio jedan od svega nekoliko izravno pozvanih projekata na sajmu. Mogućnost izravnog sudjelovanja zaslužen je pobjedom na Arduino Day Community Challenge-a, održanom u Milanu. 
 
Sjajne ideje pokreću svijet
 
"Sudjelujući u projektima, izložbama, natjecanjima i festivalima i vlastitim primjerom, željeli smo uputiti poruku svim studentima i mladima da, bez obzira na izgovore u početku - kao što su nedostatak iskustva, nedostatak podrške i nedostatka znanja, kao i iz male škole, malog grada i male zemlje, i imajući početni strah od poraza ili neuspjeha od drugih škola na natjecanjima - da prevladaju sve prepreke, i naprotiv, usvoje ih kao dodatni motiv za izgradnju snage za prvi korak u nepoznato i nepredvidljivo, jer najviše se računa dobra volja i sjajna ideja. Odlične ideje pokreću promjene, a ljudi s idejama su ti koji mijenjaju svijet da bude bolje mjesto za život", rekao je njihov mentor Davor Šijanović. 

TAGOVI