FSB gradi centar za istraživanja u energetici i transportu

Autor: B. O. Objavljeno: 09.11.2020. 🕜 09:14 Lokacija: Zagreb

Vrijednost projekta je 4 mil. kuna, a ostvarit će se do kraja 2022.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu provodi se europski projekt 'Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta'. Riječ je o jednom od projekata iz sklopa Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' i natječaja 'Priprema IRI infrastrukturnih projekata' koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Vrijednost projekta je 4,05 mil. kuna, a ugovor o bespovratnim sredstvima za njegovo ostvarivanje potpisan je 29.6.2020. godine. Njegov je voditelj prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dipl. ing. i obuhvatit će izradu projektne dokumentacije i studije izvedivosti s analizom troškova i koristi za izgradnju novog IRI Centra za istraživanja u području energetike i transporta na FSB-u.

 

Novi Centar

U novom centru provodit će se istraživanja na području energetike i prometa. Bit će smješten u sklopu istočne zgrade FSB-a i prostirat će se na 1368,84 m2. Bit će to ujeno jedan od šest novih IRI Centara na razini cijelog FSB-a, a sve u cilju ostvarenja pretpostavki za daljni uspješan rad na području istraživanja i razvoja i primjeni rezultata u gospodarstvu.

Projektna dokumentacija uključuje projektantske usluge za: javni arhitektonski natječaj, geotehničke istražne radove, ispitivanje konstrukcije, projektne dokumentacije, revizije projekta, ishođenje potvrda glavnog projekta i građevinske dozvole, izrade natječajne dokumentacije i postupka promjene prostorno planske dokumentacije. U okviru projekta izradit će se studija izvedivosti s evaluacijom i analizom potencijala predložene investicije koja će omogućiti donošenje odluke o mogućnosti ostvarenja i materijalnoj uspješnosti buduće izgradnje IRI infrastrukture.

 

Preduvjet za industriju 4.0

Buduće kompetencije FSB-a s uspostavom Centra predstavljaju tehnološki preduvjet da bi se domaće tvrtke mogle prilagoditi i uključiti u koncept industrije 4.0 uz unaprjeđenje uvjeta studiranja proširenjem infrastrukture i nastavnih programa te zadržavanjem poslijedoktoranda koji odlaze iz Hrvatske.

Projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2022. godine, objavio je FSB.

TAGOVI