Novo vrijeme robotike na zagrebačkom Sveučilištu

Autor: B.O. Objavljeno: 13.11.2019. 🕜 11:23 Lokacija: Zagreb

Kreće gradnja Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije

Svečanim potpisom Ugovora za građevinske radove označen je početak gradnje suvremenog 'Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA' u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB). Ugovor su potpisali dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić i direktor tvrtke Gepot Nikola Kostelac. 

CRTA će biti referentni centar izvrsnosti za istraživanja, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije, a financiranje je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od gotovo 38 milijuna kuna. 


Referentni centar 

Suvremeno opremljeni laboratorij koji će se prostirati na 740 m2 bit će referentni centar izvrsnosti za istraživanja, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Provođenje građevinskih radova omogućit će rekonstrukciju i uređenje prostora u istočnoj zgradi FSB-a. 

"Velika je stvar uspostaviti Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, upravo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje jer bez novih istraživanja i ovakvih centara izvrsnosti koji su generator inovacija, suradnja s gospodarstvom ne može biti uspješna", izjavio je dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić


Umjetna inteligencija 

Voditelj projekta, prof. dr. sc. Bojan Jerbić, istaknuo je kako je ovo kruna rada zadnjih 15 godina od kada je na komadu papira nastao prvi nacrt za laboratorij robotike. "Bila nam je velika želja da izgradimo referentni centar s vrhunskim uvjetima za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije. Ovaj potpis i početak građevinskih radova je nagrada za godine rada mojega tima da osiguramo mjesto dostojno novih istraživačkih i razvojnih projekata. Siguran sam da će ovaj laboratorij promovirati i unaprijediti tehnološki i obrazovni proces studenata, ali i da će postati mjesto na kojem će gospodarstvo imati priliku upoznati i primijeniti nove tehnologije. Ideja CRTA-e je promocija robotike, ne samo kao istraživačkoga rada, nego i kao općeprihvaćene kulture u svakodnevnom životu", zaključio je prof. Jerbić. 


Operacijska dvorana 

Ujedno je namjera Centra privući istraživače i istraživačke institucije iz regije i Europe te tako povećati znanstvene potencijale FSB-a u ovom području. Tome će zasigurno pomoći i činjenica da će za potrebe razvoja medicinske robotike biti izgrađena prava operacijska dvorana koja će omogućavati provođenje pretkliničkih ispitivanja u realnim uvjetima. 

Osim istraživanja u spomenutim područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad studentima. 

Svečano potpisivanje i prezentacije idealno su se uklopile u proslavu 100. obljetnice FSB-a i ogroman broj događanja kojima će fakultet obilježiti ovaj impresivan jubilej.

TAGOVI