Bespovratna sredstva za istraživanje klimatskih promjena

Autor: B.O. Objavljeno: 15.01.2020. 🕜 09:33 Lokacija: Zagreb

Na FEF-u dodijeljeni ugovori u vrijednosti 39,9 milijuna kuna

Više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' ovaj tjedan je dodijeljeno za realizaciju projekata u okviru poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama'. 

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) u srpnju prošle godine raspisalo je poziv za europsko sufinanciranje projekata koji imaju za cilj pružiti potporu provedbi primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u ranjivim i/ili transverzalnim sektorima iz Sedmog nacionalnog izvješća Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih Naroda o promjeni klime. 


Dodatno nacionalno financiranje 

"Klimatske promjene su izazov za cijelo čovječanstvo. Stoga ne čudi da je Europska unija donijela dokument koji od Europe treba stvoriti klimatski neutralan kontinent. U tom smislu već sada imamo znanstveni i politički konsenzus da ulaganja u mjere prilagodbe klimatskim promjenama danas, smanjuju trošak saniranja mogućih šteta u budućnosti", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Tako je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva dodijeljeno 12 ugovora ukupne vrijednosti 39,9 milijuna kuna. Ugovori su dodijeljeni za šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: FER, PMF, Šumarski fakultet Agronomski fakultet, PBF, FSB, Sveučilištu u Zadru i Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Institutu Ruđer Bošković, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša te Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, javlja MZOE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) će za ove odabrane projekte osigurati još dodatno nacionalno financiranje u vrijednosti od 15 posto prihvatljivih troškova.

TAGOVI